Строеж от коноп

3-konop-hemp_plasterКонопът е универсален материал, от който можеш да направиш почти всичко. Като нова къща с почти нулев екологичен отпечатък.
Конопът, както вече сме ти разказвали подробно, е уникално растение. Със 100%-еко-качествата и мултифункционалните си свойства честно и почтено печели титлата „тревата, която ще спаси света“.

И макар да знаeм страшно много начини за преобразяването на чудодейната трева в какви-ли-не-полезни-ни-неща, без това да вреди по какъвто и да е начин на околната среда, че дори напротив, бяхме впечатлени от n-тата практична употреба на конопа – качествен и естетичен материал за строеж и вътрешен дизайн!

Стеблото на конопа се състои от външен слой, който съдържа дълги и здрави влакна, и сърцевина, наподобяваща дървесина. След обработката на стеблото се получават два вида материал – т. нар. гръсти и влакна. И двата материала имат идеалните качества, за да се използват за строежи и вътрешен дизайн.

На практика всеки един елемент от една сграда може да се изгради от коноп – от скелето, та до замазката. Изисква се минимум технология. Конопената къща е добра във всяка една географска ширина,  защото това е най-адаптивното към климатични условия растение. Освен това може да се разглобява и сглобява отново. Устойчива е на огън. Не на последно място – излиза доста евтино, ако заложиш на конопения материал.

Техниката на изработване на конопен материал за строеж:

* Конопените гръсти се смесват с вар, за да се поучи лек изолиращ и дишащ материал.

* Сместа от вар и конопени гръсти е различна в зависимост от типа конструкция, за която ще се прилага, както и от климата.

* Полученият конопо-бетон може да се отлее в дървени греди (като се затъпква), за да стане стабилна и здрава стената.

* Има множество алтернативи как да бъде решена стената отвътре. В случая гредите не са скрити, а конопо-бетонът е боядисан с естествени бои. Външно – конопената смес е покрита с мазилка от вар и дишаща естествена боя.

По материали на: gorichka.bg

2 коментара относно “Строеж от коноп”

  1. атанасов е написал:

    желая да отглеждам пром.коноп като суровина в строителството,за производство на текстил и т.н. предполагам че семената за него се различават от тези за пушене. Как законово мога да се занимавам с тази деиност можели да ми каже някои ??? ИЛи кои може да ми даде информация ??

  2. stremej е написал:

    mislq moje6 da sadi6 konop stiga plantaciite ti da ne sadarjat mnogo ot “napu6va6tite smoli” koito se oprazuvat pri cavteja na raztenieto no trqbva da se zapoznae6 s po-znae6t 4oek …No vqrvam 4e 6e poj1ne6 golqm uspeh s konopenite razteniq.Ne e tolkoz trudno samo trqq ponau4i6 tova onova

    _
    Също така не е много трудно да се пише на родния ти език!

Остави коментар

 
Free counter and web stats