За легализация на марихуаната в България БЛИЗКИ СРЕЩИ С ОРГАНИТЕ » движение "Промена"

БЛИЗКИ СРЕЩИ С ОРГАНИТЕ

03/01/2005

ПРИ ПРОВЕРКА

• Ако ще ти проверяват документите, не се издавай сам. Бъди учтив и добронамерен, дръж се, сякаш проверката ти е леко досадна, но не и неприятна.

• Още сега обмисли възможни варианти за действие. Какво ще направиш, ако работата върви към арест и обиск? Ако те видят докато пушиш, ще можеш ли да се отървеш от горящия фас? Ако в теб има още, ще можеш ли да го изядеш или изхвърлиш достатъчно бързо?

• Помни, че могат да те обискират само лица от същия пол и то само в районното, в присъствие на поемно лице. Ако си уверен, че по пътя ще се отървеш от тревата, не се притеснявай да им напомниш за правата си. Иначе, ако действат неправомерно, по-добре си мълчи, после това ще е важен аргумент в твоя полза.

Наша позната: Арестуваха ме и бяха сигурни, че имам трева. Беше яко жега, на колата прозорецът отворен, куките разсеяни, а по главната джойнта няма как да се задържи на земята повече от 3 секунди.

• Ако ще те обискират – запази спокойствие. Ченгетата са като кучетата – усещат всеки признак на слабост и не пропускат да нападнат. Немалко хора са се отървали благодарение на хладнокръвната си реакция.

И. разказва: Два дни след като ме бяха пуснали от районното (арестуван за 3 джойнта), ми правят проверка същите куки. Аз – напушен до неузнаваемост, но не се спичам, а в джоба ми – цигари, запалка и един джойнт. Викам си “Явно нямам късмет тия дни.” Униформените – трима; няма как да мръдна на сантиметър. Единия ми бърка в джоба и почва да вади подред – цигари, запалка, в това време друг ми рови в раницата. Първият бърка в джоба и тъкмо да набара джойнта, втория вади нещо от раницата и сърдито пита: “А това какво е?”. Оня с ръката в джоба ми се обърна да види и си извади ръката без нищо в нея. А онова от раницата бяха магнетизатори за отвертки, едни такива оранжеви и ръмбести, един приятел ми беше дал да му ги нося, че беше без раница…

АКО ОТКРИЯТ В ТЕБ ЗАБРАНЕНО ВЕЩЕСТВО

• Бягството не е добра идея. Ако в кариерата си нямаш поне един републикански рекорд на къса или средна дистанция, по-добре не опитвай.

• Ако усетиш и най-малък признак, че ченгето е корумпирано, не се притеснявай да предложиш подкуп. Но в противен случай, ако попаднеш на честен полицай, ще отговаряш и по още едно обвинение. Много по-често куките сами ще си потърсят подкупа, в такъв случай обикновено са допустими леки пазарлъци.

Наш познат разказва: Вкараха ме в патрулката и вътре някакъв капитан. Като ме видяха, че съм със служебния фотоапарат и имам дебитна карта и започнаха от 3000. Накрая свалихме до 600 и останах без стотинка в картата.

По-добре е да останеш без пари за наем, без телефон и без компютър, отколкото с години да се влачиш по следствие и съд. Обикновено продажните куки ще те закарат до най-близкия банкомат, до вас или дори до заложна къща. Помни, че корумпираният няма себеуважение, затова очаква да се отнасяш към него с респект, иначе може изведнъж да стане честен.

ПРИ АРЕСТ

• Не се страхувай. Каквото е станало, вече е минало, а миналото не може да ни плаши. Или както е казал един американски президент, “Единственото, от което трябва да се страхуваме, е самият страх”. Изчисти съзнанието си от първоначалната уплаха и помни, че в тази ситуация ти си единствения, който следва собствената си воля.

• Не се самообвинявай. За положението ти е виновен един безумен закон и нищо повече. Единственото, за което можеш да съжаляваш, е че не си положил достатъчно усилия за подпомагане на декриминализацията. От този момент нататък всички усилия трябва да се насочени към намаляване на неприятните последици. Обикновено в такива случаи човек не може да направи много, но всяко действие или бездействие, дума или мълчание може да се окаже важно по-нататък.

• Не се чувствай виновен. Знай, че не си престъпник и запази чест и самообладание, но без да си надменен. Запомни, че полицаят сляпо следва предписанията на закона, от него не се очаква да влага чувства в това, което върши. Той не разсъждава върху това дали законът е честен и не е на ничия страна (освен когато сам си търси подкупа, тогава е на своя). Само от теб зависи дали държанието ти ще предполага да се отнасят с теб като с жертва или като с гражданин. Защото жертвата по дефиниция се мачка, докато гражданинът е невинен до доказване на противното.

Г. разказва: Бях изненедан да науча, че човекът, с когото току-що съм пафкал, работи като полицай в едно от най-злобните столични РПУ. Попитах го как съчетава работата с пафкането. “Няма нищо общо.” – отговори той – “Колегите ми даже не подозират. На работа съм си на работа и не съм длъжен да съчувствам на никой. Не знам какво бих направил с нйкой джойнтър, досега аз лично съм хващал само разни абсолютни отрепки, дилъри на хероин и подобни.”

• В ареста сигурно ще видиш играта на “доброто и лошото ченге”. Обаче, за разлика от филмите, тук няма добро ченге. Изобщо там никой не ти мисли доброто и няма причина да вярваш никому.

• От момента на задържането имаш право на адвокат. Това не е само по филмите, а е част от закона. Използвай правото си, ако ти кажат, че не си задържан, а само “за справка нещо”, се извини с важна работа и настоявай да си тръгнеш на момента.

• Задържане означава “ограничаване на правото на свободно придвижване”. Всякакви други ограничения или умишлeно причинени страдания са повод по-късно да обжалваш ареста и да съдиш държавата.

• Никой не може да те застави да свидетелстваш срещу себе си. Това го пише в конституцията. И все пак, повечето дела за притежание на забранени вещества се основават на показанията на обвиняемия.

• Не отговаряй на никакви въпроси, не подписвай нищо без адвоката си. Ако са твърде настоятелни, отговаряй, че на си спомняш, защото те боли главата, бил си пиян или просто защото в момента ти е зле. А последното едва ли може да се нарече лъжа при каквито тези обстоятелства. Все пак не преигравай, възможно е да получиш ритник в бъбреците вместо “Оскар” за проявеното актьорско майсторство.

2 коментара относно “БЛИЗКИ СРЕЩИ С ОРГАНИТЕ”

  1. pepu е написал:

    hahahahahah extra e :D

  2. рей е написал:

    хахаххаахааа:)

Остави коментар

 
Free counter and web stats