Декодираха част от ДНК на марихуаната

xlarge_weedgenomicstopЗавършиха първия етап от разшифроването на генома на марихуаната.

Учените завършиха първия етап от разшифроването на генома на канабиса. Резултатите са публикувани на сайта на компанията “Medicinal Genomics“, която се опитва да разгадае ДНК последователността на марихуаната.

До този момент експертите са извлекли много фрагменти от ДНК на растението и в бъдеще планира да “съберат” целия геном. Предполага се, че дължината му е около 400 милиона базови двойки – елементарните “градивни елементи” на ДНК.

Кевин МакКернан, основател на Medical Genomics е вдъхновен от публикацията на Nature Review Cancer от 2003 г., която изследва многобройните терапевтични приложения срещу рак на канабиноидите, съдържащи се в марихуаната. В научната статия се твърди, че активната съставка на растението Cannabis Sativa (известно още, като коноп, марихуана, гръсти – на старобългарски б.р.) и нейните производни могат да смаляват туморни образувания. В различните сортове марихуана се срещат около 60 различни елемента от групата на канабиноидите, сред които най-известен е 9-тетрахидроканабинол (THC).

Компанията се занимава с разшифроването на генома на марихуаната, заради важното й значение в медицинската практика. Продукти, съдържащи компоненти, извлечени от марихуаната, се използват освен при лечението на някои видове рак, също така и на множествена склероза, глаукома, диабет и полиневропатия, ретинопатия предизвикани от диабет тип 2.

Източници:

БГНЕС / Вести.бг
io9.com
Non-Psychoactive Cannabinoid Reduces Incidence Of Diabetes, Study Says

Остави коментар

 
Free counter and web stats