За легализация на марихуаната в България Марихуаната и здравият разум » движение "Промена"

Марихуаната и здравият разум

б.р. една статия от пред 6 години, но актуална и днес в България.


Марихуаната и здравият разум

Еврокомисията пак повдигна обвинително пръст към България: този път задето не различаваме наркозависимите от наркопласьорите и ги наказваме наравно със затвор.

Евроекспертите поискаха до края на декември да определим каква е позволената лична доза опиати и да декриминализираме притежанието и. Отсега е ясно,че тоя срок едва ли ще бъде спазен. И ние пак ще се озовем в положението на Паниковски, който толкова заслужено яде дървения Господ, че приятелят му Бендер само пита: “Бият го, а? Вече?”

От приемането на онази поправка в Наказателния кодекс, според която жертвите на наркотрафика се оказаха престъпници, минаха 20 месеца. Навремето депутати от “Новото време” замислиха промяната в чл. 354 а (б.р. поправката “Севлиевски” предложена от Мирослав Севлиевски и Емил Кошлуков), за да се попречи на наркодилърите да се правят на наркомани. “Докато не се отмени текстът за т.нар. “количество нарковещество за еднократна употреба” – аргументираха се те, – няма светлина в тунела на наркозаразата.

Е, добре. Поправката стана факт и светлина в тунела се видя. Но от идващия насреща влак.

На корумпираните полицаи бе сервирана нова хранилка.
“Претърсват наркозависими и намерят ли нещо, искат пари, за да не ни водят в районнота- споделя 17 гоц Боби.- Завчера платих 200 лв на едно ченге заради един смотан джойнт. По- рано друго ченге със същия номер смъкна от майка ми 1000 лв…”

Срамно, но факт. От тоя род продажни униформени, дето рекетират с палките по кръстовищата, клекнаха и пред домовете на пласьорите да чакат потребителите с пликчетата. “лафът е: я помисли кво да измислим…” пояснява нашият източник.- А наркотърговците отделно им пълнят ръката, та тях изобщо не ги закачат…”

Полицейските статистики са по- героични от всякога.
“Спира ме патрул на Попа- признава девойка, и тя пристрастена към бялата отрова.- Събличат ме направо гола. И ме изнудват: да ” изпея” име, иначе щели мен да заключат…Нямало начин, шефовете ги натискали: да гепят един-двама, че Първо районно ги биело по разкриваемост…”

Полицаите до един отхвърлят обвиненията. “Изпълняваме си – казват- задълженията по закон”… След дявола върви- дето има една дума- и богу се моли…

Същевременно съдилищата са задръстени от дела за по 1-2 цигари марихуана… Заловената в подобни случаи дрога се оценява до 10 лв, пресмятат юристи. А разходите по такива процеси надхвърлят 1000 евро- за заплати на дознатели и магистрати, за експертизи, за адвокати.

При това работата по маловажните казуси гълта време за сметка на тежките престъпления. Осъдените по чл. 354а са се умножили 3 пъти за година- от 313 на 832. Но да сте чули за присъда над някой наркобос? Килиите се пълнят с нещастници, които продават по 2-3 дози, за да им излезе без пари тяхната…

Наркопопулацията у нас възлиза на близо четвърт милион. В цял свят гледат на тия хора като на болни. Ала ние сме си у нас. Въдворяваме ги в затвора. По признания на тъмничари, там един от всеки трима продължава да се инжектира… А зад решетките опасността от заразяване със СПИН е три пъти по- голяма. Там една спринцовка я ползват мнозина. Да не говорим за вредата от “раираната” компания. наркомани, които са посягали на чуждо само от нужда, излизат ” изпечени” в занаята…

Но стига дотук, драги читатели. Няма нужда повече да ангажираме благосклонното ви внимание с всичко срамно и мръсно, което знаем. И без това всичко е ясно. Въпроси, както се казва, нямаме.

Ще отбележим само европейската практика: терапия вместо наказание- това е принципът на борбата с наркоманиите. За малко количество от измамното щастие- само глоба. Това е и икономически по- изгодно. Французите били изчислили, че терапията на един наркоман за година излиза 3500 евро, а вкарването му в затвора и издръжката там за същото време струва 3.5 пъти повече.

Толкова. Сега нашето правителство обмисля поправка на поправката в НК, която да ни отсрами пред Евросъюза. А на нас ни остава да се надяваме, че този път над здравите сили ще надделее здравият разум.


Автор: Анна Заркова, в. “Труд”
Дата на публикуване: 10.12.2005

Остави коментар

 
Free counter and web stats