Марихуаната ще бъде легализирана – въпроса е не “дали”, а “кога” ?

Избирателите в Калифорния решиха 46.2% на 53.8% (при 97% отчет на общините) против законопроекта, наричан Proposition 19, който щеше да легализира притежанието от пълнолетни и персонално отглеждане на ограничени количества марихуана в частна собственост, както и да позволи на общините да регулират и определят комерсиалното производство и разпространение. Около 47-те процента гласували ( около 3.3 милиона Калифорнийци ) “ДА” по законопроекта е най-големия процент гражданска подкрепа някога на щатско ниво за легализиране на марихуаната.

Коментирайки по въпроса, заместник-директора на NORML Paul Armentano каза, че “Легализирането на марихуаната не е вече въпрос “дали” а “кога” . “Социалните промени не стават за една нощ, и в този случай ние заставаме зад идеята за премахване на криминалната политика, съществуваща от 70 години на федерално ниво и близо от 100 години в щата Калифорния. Ние се противопоставяме на институцията и на тези, които имат изгода и интерес в поддържане на тази дългосрочна и провалила се политика. И все пак, въпреки всичко, ние разполагаме с движещата сила и несравним брой поддръжници – от хора в сферата на законоизпълнителната власт, групи за граждански права, трудови организации, адвокати, духовенство, и професионалисти в публичния здравен сектор. Само за няколко кратки месеца, тази кампания показа националното мнение на хората, и доведе до подписването на исторически закон тук в Калифорния, който ще спре арестите и осъждането на десетки хиляди дребни нарушители, хванати с марихуана.”

“През тази кампания, дори нашите опоненти признаха, че сегашната забрана върху марихуаната в Америка е провал. Те разбраха , че въпроса сега не е “Трябва ли да легализираме и регулираме марихуаната”, а “Как да легализираме и регулираме марихуаната?”, каза още той.

В заключение: “В близко бъдеще ще има групи от други щати които ще гласуват по мерки като Prop 19 в тяхните “общини” и пред урната. И без съмнение тук в Калифорния, през 2011 година депутатите отново ще обсъждат тази мерки, както и избирателите през 2012. (следващите избори в САЩ)”

Всички участници в кампанията работиха много упорито за да се стигне до тук и NORML се гордее че можа да участва в тази историческа битка за реформа на закона за марихуаната. Както и да е, нищо от това нямаше да бъде възможно без отдадените усилия на Richard Lee, основателят на Oaksterdam University. Като един от първоначалните защитници на Prop 19, и негов основен спонсор, той е истинката дефиниция на активист, и неговата отдаденост на каузата служи като вдъхновение за реформите на законите за марихуана навсякъде.

Източник: NORML

2 коментара относно “Марихуаната ще бъде легализирана – въпроса е не “дали”, а “кога” ?”

  1. dremem е написал:

    Хора…. нямам нищо против да бъда осведомяван за това какво се случва в Калифирния, но не ви ли се струва, че преекспонирате темата. Ясно ми е, че от ПРОМЕНА нищо не е останало вече, но според мен трябва да има една насока, именно какво се случва у нас.

  2. jm е написал:

    Въобще не смятам, че темата се преекспонира. Забраната на марихуаната е дошла от САЩ, като САЩ убеждават всички страни от ООН да я приложат в законодателството си. За това евентуалното отпадане на забраната в САЩ носи големи надежди на всички.
    У нас за сега се случва това, което каже ЕС и бг мутрите. Освен криминалната хроника, интересни анализи рядко се появяват.
    А относно колко е ясно и колко е останало можеш да си зададеш въпроса – “а аз какво искам и мога да направя?”

Остави коментар

 
Free counter and web stats