За легализация на марихуаната в България Министерство на здравеопазването бе принудено да публикува проучване на ИАЛ за регулацията на медицинския канабис в ЕС » движение "Промена"

Министерство на здравеопазването бе принудено да публикува проучване на ИАЛ за регулацията на медицинския канабис в ЕС

На 17 септември 2016г., тайно и скришом, в сайта на Министерство на здравеопазването се появи проучването на Изпълнителната агенция по Лекарствата (ИАЛ) за регулаторната практика и контрола върху медицинския коноп.

Това се случи след серия искания за достъп до обществена информация подадени от Движение Промена. От тях стана ясно, че такова проучване е поръчано от Националния съвет по наркотични вещества (НСНВ) още през февруари 2015, представено е от ИАЛ пред август същата година, и е било прието от НСНВ от 19 ноември 2015. След това обаче проучването така и не се появяваше на бял свят.

На 28 август 2016г. активисти от Движение Промена, в поредното си искане, между другото, попитаха Министъра на здравеопазването, като председател на НСНВ, къде е скрил проучването на ИАЛ. На 9 септември 2016, Министерството удължи срока си за отговор с 2 седмици – до 26-ти, и междувременно, на 17 -ти същия месец, “подпъхна” проучването в една своя стара публикация с нелепо заглавие от 10 март 2016г. Вероятно надеждата на отговорния за това служител – секретаря на НСНВ Светлана Йорданова – е била, това ѝ действие да не бъде забелязано.

Само че ние забелязахме. И не само видяхме появата на скрития доклад, но и го прочетохме. И открихме причината проучването да бъде крито така старателно. В края на проучването подписано от председателя на ИАЛ е записано:

“Видно от проведеното проучване, в 11 от 13 държави членки, подали отговор, е видно, че при строг държавен контрол и ограничения чрез специализираната нормативна уредба е разрешено използването на марихуаната за медицински цели.”

И така: Назначената с политически протекции за секретар на НСНВ, бивша молдовска гражданска Светлана Йорданова, укри и двата доклада поръчани от институцията, за която уж трябва да работи. В същото време инспектората на МЗ, с най-скъпия държавен служител, я прикрива по сигнала пуснат срещу нея от Движение Промена и други неправителствени организации, като въпреки откритите нарушения отказва да представи решението по сигнала

Мафията се бори със зъби и нокти да запази източника си на приходи и хапе отровно. Движение Промена обаче е твърдо убедено, че борбата с нея може да става само с изкарването ѝ на светло.

1 коментар относно “Министерство на здравеопазването бе принудено да публикува проучване на ИАЛ за регулацията на медицинския канабис в ЕС”

  1. николай е написал:

    Може ли да се отглежда медицинска марихуана, в съответно пригодените лаборатории. Или може би, с рецепта от личния лекар, по някакъв начин. Какъв е този доклат, има ли общо със здадените въпроси??

Остави коментар

 
Free counter and web stats