За легализация на марихуаната в България Учени откриха как марихуаната причинява загуба на памет » движение "Промена"

Учени откриха как марихуаната причинява загуба на памет

0000061361-articleСериозен недостатък от употребата на марихуана за медицински цели е влиянието й върху паметта, но учени са на път да го преодолеят, предаде Medicalpress. Изследването е публикувано в журнала “Клетка” (Cell) и разкрива причините за загубата на памет. Отговорът е изненадващ: активната съставка на марихуаната тетрахидроканабинол (THC) влияе на паметта по различен начин, отколкото върху невроните. Страничният ефект идва от действието на наркотика върху астроцитите, пасивни мозъчни клетки, за които дълго време се е смятало, че свирят втора цигулка на активните неврони.

Откритието в изключително важно за функционираното на мозъка и предоставя възможност да се намери начин медицинските ползи от марихуаната за третиране на болка, гърчове и други проблеми да не бъдат за сметка на паметта, смятат учени.

Експериментът е направен върху мишки и показва ефекта на марихуаната върху работата на паметта им. “За пръв път изследването доказва, че астроцитите имат директно участие в регулирането на паметта”, съобщи Джовани Марсикано от INSERM във Франция. През последните 100-150 години онеправданите астроцити са смятани за поддържащи, предпазващи и хранещи невроните клетки. През последното десетилетие обаче са натрупани достатъчно доказателства, че имат по-значима роля.

Учените успели да изолират рецепторите в мозъците на мишките, които реагират на THC и открили, че те са свързани с астроцити. С времето те смятат, че могат да разработят начин да ги заобиколят и да увеличат ползата от медицинската марихуана.

Източник: Дневник.бг

10 коментара относно “Учени откриха как марихуаната причинява загуба на памет”

 1. Emanuela е написал:

  Как да спра сина си да пуши марихуана?Опасявам се,че би могло да премине и към по-твърди вещества!

 2. Петар е написал:

  Това зависи само от сина ви.Ако тои залита кам наркотици и алкохол трябва вие да го отучите, марихуаната не е виновна че синът ви е способен да посегне на към наркотиците.

 3. Любака е написал:

  Така е зависи си от него , аз от години и често пия бира , но не харесвам и не съм минал на водка , ракия и тн. Тея неща са си до човека и трябва го поддържате без значение какво обича , защото все ще има нещо, което няма да одобрявате, а подтискането на желанията знаем до какво води…

 4. Бруно Сърфиста е написал:

  Марихуаната не престрастява , камоли ли да накара сина ви да премине към по-твърди наркотици. Най-малкото , марихуаната не е наркотик , а опият и мисля, че има голяма разлика. От 13 години пуша и никога не съм си и помислял да премина на нещо по твърдо

 5. weedman е написал:

  po skoro go nakarai da si ostane samo na marihyana..

 6. jm е написал:

  Какъв опият бе момче ти наясно ли си въобще с категориите – опиати, стимуланти и халюциногени?

  Тревата по принцип спада към халюциногените.

  Прочетете малко, само глупости пишете и то в сайта, където всичко ви е написано: всичко за наркотиците от Юлиян Караджов

  Относно загрижената майка – прочетете това: http://promena.org/deteto-mi-upotrebiava-marihuana/

 7. inviZigot е написал:

  По добре го насочете към някакв вид спорт. Спортът ще го направи по организиран и няма да се чуди каде да си губи времето и с кой да се напуши.

 8. дани е написал:

  Канабиса вреди на здравето много по-малко отколкото цигарите(уповавам се на научни факти)…Сищо така пристрастява по-малко отколкото цигатите.Не е възмойно да умреш от свръх доза,защото тя е около 4 тона.Не виждам причина да не бъде легализирана.Все пак тя води до загоба на памет и при лица под 21-22 е много вредна,защото спира умственото развитие.Аз съм за легализирането и за хора над 22 години.Ако се легализира трябва да има стриктен контрол над нея.

 9. дани е написал:

  А това сина на разтревожената майка да премине на по тежки неща си зависи само от него.Тревата няма нищо общо.

 10. miranti е написал:

  Как да спра сина си да пуши марихуана?

  Защо трябва да го спирате? Ако той чуе от някого, че си падате по садо-мазо, трябва ли да ви пренасочи към ваща майка за помощ в случай, че “би могло да преминете и към по-твърди вещества!”

  Sticks and Stones can break my bones…

  Мисълта ми е, че всичко си зависи от човекът, който се намира под неговата глава, не сте вие, а е той! Вие много неща можете да му внушавате, но кое от тези неща е вярно за него самия, зависи единствено и само от него самия. Така че колкото зависи от вас, най-добре да седнете да поговорите откровенно с него за НЕГОВОТО лично мнение относно конкретното. Как той се чуства като го прави, защо го прави, какво му е мнението въобще?

  Ще се учудите какъв резултат можете да постигнете, само ако можете само за момент да се поставите абсолютно безпристрастно на негово място и да разберете и неговата гледна точка. Напълно честно, откровенно и безпристрастно!

Остави коментар

 
Free counter and web stats