Човешките права остават потъпкани с действащия и проекта на нов Наказателен кодекс

Тук не става въпрос единствено за болните, които имат нужда да се лекуват по най-добрия начин. Макар проблемът да е остър, въпросът за човешките права касае също здравите, които имат право да почиват и да се забавляват със своите приятели по най-добрия според тях начин. Когато не произтичат вреди за други, нито за околната среда, не са налице каквито и да било доказателства или показания за разпространение, и никой не допуска употреба сред непълнолетни, а самото въздействие след консумация не предизвиква такива опасни прояви спрямо околните, каквито се наблюдават след употреба на твърд алкохол или други наркотици. Уж личният живот на гражданите е неприкосновен, всеки има право на лична свобода и неприкосновеност, свободата на мисълта и съвестта са ненакърними, Република България гарантира правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и гражданското общество, науката и изкуствата.. Тези основни права и начала, записани в Конституцията, не действат, потъпкани със закон относно консумацията на марихуана и отглеждането на едно-две растения канабис в частен имот за задоволяване на лични потребности се третира от Наказателния кодекс като тежко престъпление, все едно човек произвежда не ракия, а амфетамини. Гражданите в една правова държава биха имали възможност пряко да инициират съдебно разглеждане по съобразността с Конституцията от гледна точка на изброените права. Но в България още не разполагаме с такава възможност и никой от упълномощените с отношение към проблема, в лицето на Главният прокурор, Върховният касационен съд и Омбудсманът не са отнесли въпроса до Конституционния съд. Разбира се, легислативата се променя чрез необходимото мнозинство, но законите не могат да имат ефективно действие, когато с тях се потъпкват права на отделни малцинства и в частност на личността. За да се гарантират правата и свободите срещу диктатурата на мнозинството, в правовите държави е предвиден именно такъв механизъм за съдебна защита от политическата целесъобразност, въз основа конституционните права и справедливостта в индивидуалния, малцинствен случай. Механизъм, който гарантира непосредственото действие на разпоредбите на Конституцията, и който в България липсва с посредничеството на изброените държавни институции. Това позволява на политическите сили да продължават законовите злоупотреби срещу основните човешки права

Тагове: , , , ,

3 коментара относно “Човешките права остават потъпкани с действащия и проекта на нов Наказателен кодекс”

  1. Реалист е написал:

    България се управлява изцяло от мафията в момента. Имайки в предвид цените на марихуаната и синтетичните наркотици е ясно кой спонсорира мутренските бригади, политическите кампании, каналите за проституция и тн. За неуспехите във възпитанието за един родител е по-лесно да обвини наркотиците или конопа …, а докато това се случваше последните десет години, в които полицията ни се занимаваше да лови тинейджъри с по грамче за да отчете дейност, мафията така добре си напълни джобовете, че вече е в пъти по-богата(силна) от народа. Единственото спасение е имграция към страните , в които все още съществуват нормални и мислещи хора, които се борят за личните си свободи…, своите и тези на малцинствата.

  2. С. е написал:

    Ако всички влиятелни личности, които в момента се поливат с вода, просто подкрепят легализирането на медицинската марихуана, за нула време може да се развие конопената медицина. Тежко болните няма да им се налага да дават 1600 лв от джоба си за тубичка канабидиол, ами ще струва поне 10 пъти по-евтино. Индустрията на смъртта върви с пълни обороти. А единствения шанс за болните е забранен “за благото на обществото”! Докога бе, политици!? Докога тая идиотщина ще продължава!!! Отворете си очите и вижте в щата Колорадо каква революция в лечението се случва!

  3. А . А. е написал:

    Българските Пулитици отново работя по заповед на ДЕА в тази насока ! НАЙ-МАЛОУМНИТЕ и продажни политици на земята са Българските ! Докога МАФИЯТА ще управлява държавата и ще приема законите !

Остави коментар

 
Free counter and web stats