За легализация на марихуаната в България Шествие "Промена за тревата" - 06.06.2003, София » движение "Промена"

Шествие “Промена за тревата” – 06.06.2003, София

Около 1200 души с маски, тарамбуки и плакати подкрепиха първото свободно шествие на тревата, организирано от нас. Пъстроцветната тълпа премина по централните улици на София, скандирайки: “Свобода” и “Ганджа”, а първата редица беше издигнала 7 метров транспарант от коноп, на който ясно пишеше – РЕ-ЛЕГАЛИЗАЦИЯ!!! По целия маршрут доброволци помагаха за раздаването на 5000 образователни брошури за канабиса и третирането му в цивилизованите страни по Света.

След изтеглянето по маршрута мероприятието продължи до фонтана пред Народния театър.

Импровизиран пулт, генератор за ток и достатъчно приятели и симпатизанти допринесоха за неповторимата позитивна атмосфера сред близо хилядата грас-фенове, събрани заедно. За първи път хората свободно афишираха идеята си, относно марихуаната, танцуваха и се смееха…, току някъде се прокрадваше и миризмата на забраненото растение.

Към средата на партито се стигна до първия неприятен инцидент с органите на властта. Няколко младежи, решили да се разхладят във фонтана, бяха арестувани от полицията с мотивировката за “грубо нарушаване на обществения ред”. След бърза намеса от наша страна и преговори с полицията те бяха пуснати с изключение на един, за когото ни беше казано, че ще бъде заведен до районното управление за справка и след това незабавно освободен.

Вторият инцидент сериозно застраши добрата атмосфера на всичко случващо се и сериозно ни обезпокои, относно добрия финал на партито.
Охраняващите мероприятието полицаи от нощната смяна, сменили съпровождащите ни през целия следобед техни колеги използваха груби мерки срещу младо момче, набутвайки го с белезници в полицейската кола и опитвайки се да го отведат. Причината беше същата като при първия случай.

Според нас подходът им беше неправилен, защото те не потърсиха взаимодействие с организаторите, а и партито беше пред своя край – часът беше 21:15. Те решиха да го прекратят сами, спирайки музиката, което допълнително повиши градусите на напрежението.

Ексцесиите достигнаха връх, когато органите на реда употребиха сила срещу непълнолетната приятелка на младежа, която заедно с тълпа от 50-на души обградиха колата и настояха за незабавното освобождаване на младежа. Председателят на Промена д-р Караджов влезе в остър диалог с ненужно афектираните полицаи и настоя младежът да бъде незабавно освободен. Десет минутно освиркване беше нужно за да бъде освободено момчето. Лично шефът на охраняващите полицаи разкопча белезниците и пусна потърпевшия, което предизвика положителната реакция на около стотината присъстващи – шумни аплодисменти и викове: “Браво!” за началника.

Мероприятието завърши в определеното време и като цяло премина без сериозни инциденти, за което сме благодарни на всички присъстващи, както и на органите на реда.

Първото свободно шествие на тревата беше отразено разностранчиво от недотам активните представители на медиите, по обясними за нас причини.

Въпреки всичко то се случи!!!

Георги Василев,
Движение Промена

Остави коментар

 
Free counter and web stats