За легализация на марихуаната в България движение "Промена" » Движение Промена е против преследването на пълнолетните потребители на марихуана, които не застрашават обществения ред и здраве. Ние изнасяме аргументирана информация за психоактивните вещества и дискутираме с всички заинтересувани марихуаната и декриминализацията й. Tози сайт е чисто информативен и за възрастни.
Свобода за конопа протест 2016

Новини:

December 13th, 2017

Анализ на българската наркополитика 2009-2016

Наркополитиката, която води държавата ни, произвежда повече употребяващи деца и повече млади хора с осъдителни присъди, без да се бори с дилърите и престъпността. Това разкриха от Българско либертарианско общество (БЛО) и движение Промена на специална пресконференция в БТА по-рано днес.
Те представиха проучване на съдебни дела и полицейски доклади за периода 2009-2016, в което ясно се очертават проблемните тенденции от поетия курс на криминализация и строги наказания.

Вместо МВР да преследва големите производители, трафиканти и дилъри, 3 от всеки 4 съдебни дела са за притежание на малки количества (от 0 до 5 грама) трева. Около 80% от хората, които попадат под ударите на закона за наркотици пък са трудово заети или учащи. Данните на МВР тотално опровергават митовете, че употребяващите наркотици са безделници, които крадат, за да финансират зависимостта си.“, коментира Димитър Карагегов от БЛО. Изследването показва, че едва 0.5% от всички извършители на престъпления в България са употребили наркотици. Тези, които са извършвали престъпление в нетрезво състояние са 32 пъти повече (16% от всички).

Проучването показва безсилието на МВР при решаването на престъпления като автомобилни кражби (8% разкриваемост), нападения и убийства, докато тези с наркотици имат завидните 76% разкриваемост. Според адв. Калин Ангелов от Промена “Изследването на съдебната практика показва със сигурност, че българската наркополитика няма за цел намаляване на търсенето на дроги, а единствено помпане на полицейската статистика.”.

Докато МВР се занимава с младежи с по цигара трева в джоба, статистиката показва, че българските ученици пият повече от европейските, пушат повече, взимат и повече наркотици от връстниците си в други държави. Въпреки, че сме една от държавите с най-строги закони към наркотиците в ЕС, мерките ни не произвеждат позитивен резултат, а напротив – влошават ситуацията.

От БЛО и Промена се заканиха за голям протест пролетта на 2018-та, който да покаже всъщност добрата страна на младите хора в България, които искат по-адекватна и разумна наркополика.

PDF файл: Анализ на българската наркополитика 2009-2016 – част 1

all-charts-transp_ЗАЛОВЕНИ-ДО-50ГР

all-charts-transp_ДЕЛА

all-charts-transp_РАЗКРИВАЕМОСТ-(1)

all-charts-transp_ПРОФИЛ

all-charts-transp_ПРЕСТЪПЛЕНИЯ-ПОД-ВЪЗДЕЙСТВИЕ

all-charts-transp_ОСЪЖДАНИ-ЗАЛОВЕНИ-С-НАРКОТИЦИ

all-charts-transp_КОНЦЕНТРАЦИИ

3 коментара относно “Анализ на българската наркополитика 2009-2016”

 1. Ники е написал:

  Крайно време е да се даде гласност на този проблем ама на журналята в България не им стиска нищо,че сигуно повечето от тях пушат и се крият като мишки…да се вдигаме вече защото не се издържат тези некадърници от МВР

 2. petur е написал:

  Are veche da q napravqt legalna nqma da se kriem kato mishki zaradi tiq ot policiqta da gi eba v maikata

 3. Georgi е написал:

  Моля свържете се с мен чрез e-mail Искам да бъда част от обществото и да помагам и присъствам на протестите.Нежеланието или неадекватността на управляващите да се справят с проблема е твърде явна

Остави коментар

May 15th, 2017

Назначиха Светлана Йорданова за заместник министър на здравеопазването

Г-жа Светлана Йорданова бе назначена за заместник министър на здравеопазването от премиера Бойко Борисов по искане на Обединените патриоти.

Г-жа Йорданова стана публично известна след сигнал на няколко неправителствени организации, в т.ч. и “Движение Промѣна” до инспектората на МЗ за нейното назначаване в МЗ от бившия министър Петър Москов. То бе станало без конкурс и със заобикаляне на закона. Дейността ѝ като секретар на НСНВ обаче беше още по-скандална като г-жа Йорданова укриваше документи от членовете на съвета, които не отговаряха на зададената ѝ политика и за близо половин година свали цялата интернет-страница на НСНВ.

Бившата молдовска гражданка е известна с близостта си до председателя на Общинския съвет по Наркотични вещества – Благоевград, д-р Теменужка Любенова и народния представител от Обединените патриоти, Борис Ячев. Преди да стане служител на МЗ през пролетта на 2015, г-жа Йорданова се е занимавала с ПР-а на двамата и с рекламното обслужване на ВМРО и РЗС в Благоевградско.  Припомняме, че именно г-н Ячев раздаваше неофициалните писма от д-р Любенова, които уплашиха народните представители от предишния парламент до такава степен, че решиха да унищожат индустриалния коноп у нас през май 2016г.

В крайна сметка, след проверка извършена от “най-скъпия държавен служител в България”, г-жа Пенка Белева, инспекторатът на МЗ, в доклад до министъра, констатира наличие на допуснати несъответствия и е даде препоръки за отстраняването им. Самият доклад обаче бе скрит от “Движение Промѣна” като в момента сме в процедура по изискването му по Закона за достъп до обществена информация.

От всичко, което знаем за г-жа Йорданова, може да сме сигурни, че на най-високо ниво ще се работи активно срещу каквато и да е промяна в положението на конопа у нас.

От друга страна, кариерното ѝ израстване показва, че задкулисието, което има сериозни интереси в бизнеса с производството и търговията с дроги, фармацията, лечението на наркомании и метадоновото разпространение, полага истински усилия за запазване на статуквото. Тази му реакция ни показва, че сме напипали болезнено място и вадим нелицеприятни истини за мафията у нас.

И за да завършим позитивно

… свобода за Конопа!

We shаll overcome

3 коментара относно “Назначиха Светлана Йорданова за заместник министър на здравеопазването”

 1. sasha lloyd е написал:

  Hi there,

  While browsing through the HarmReduction coalation website, I found the resources section to be both helpful and easy to navigate. As an editor for AlcoholAwareness.org, a drug and addiction information resource, I’ve seen the benefits to spreading awareness about alcohol abuse and I am glad your website connects readers to this information.

  The reason I’m contacting you today is to ask if you are still updating your website to see about adding AlcoholAwareness.org as a link. Who could I speak to about this?

  Thank you for your time.

 2. victor2244 е написал:

  Трябва да легализираме!

 3. нели е написал:

  Ако тези изчадия от националния център по наркомании на ул,,Пиротска,, 117 в София не бъдат преместени до 25 септември 2018 г. ще има граждански протести с активното участие на граждани,живеещи в съседство,както и на националните медии! Светлана Йорданова да не е толкова надъхана, ако желае нека си вземе наркоманчетата и да си ги отглежда в задния двор!!! Ние не ги искаме на ,,Пиротска,, 117!!! Какво чакаме,да стане убийство ли?! Срамота и грехота е тези идиоти да имат място на пъпа на столицата и да всяват страх и ужас наоколо! И съд ще има,за Министерството на здравеопазването, както и за Софийска община,кметство Възраждане!!! Хората не могат да си пуснат свободно децата навън, има застой в продажбите на недвижими имоти в района!!! Само заради изчадията, наркозависими и алкохолизирани психари, стигнали дъното!!! Ние,нормалните хора искаме спокойствие и сигурност за децата си,както и за самите себе си!!! Госпожо Савова, свършете си работата!!!

Остави коментар

April 1st, 2017

Извънредно: Теменужка Любенова стана член на Движение Промена

На свое заседание, свикано внезапно вечерта на 31 март срещу 1 април 2017, управителния съвет на Движение Промена прие Теменужка Любенова за член на сдружението.

Г-жа Любенова участва активно в събранието, като за първи път се напуши!

“Никога не съм знаела, че трябва  да задържиш дима в дробовете си след като си дръпнеш” – каза тя на трибуната заливайки се от смях “Досега само го задържах в устата си и нищо не се случваше”.

 

След приемането си тя допълни: “За първи път съм така щастлива! Светът се откри по нов начин за мен. Съжалявам за всички глупости, които съм надрънкала и много ме е срам от тях. Досега си мислих, че от това само се кашля, а то виж колко било забавно. Чувствам се много по-умна”.

Остави коментар

November 27th, 2016

Върховният административен съд е категоричен: МЗ трябва да предостави стенографските протоколи от заседанията на НСНВ

Миналата седмица Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалба на Министерство на здравеопазването (МЗ). С нея чиновниците от Министерството се надяваха да получат разрешение от висшата съдебна инстанция да продължат да укриват стенографските протоколи от заседанията на Националния съвет по наркотични вещества (НСНВ).

Основните аргументи на министерството бяха, че прекалената осведоменост по темата вреди, а откритата дискусията може да обърне обществените нагласи. В жалбата си чиновниците бяха стигнали до там, да твърдят, че съществува „надделяващ обществен интерес от неразкриване на информацията“ (понятие, което буди недоумение), а освен това чл. 8 от правилника на НСНВ, ги задължавал да крият протоколите си.

Всички тези аргументи бяха отхвърлени категорично от състав на V-то отделение при ВАС. Съдиите отбелязват, че обсъждането на темата за регулацията на медицинския коноп у нас „представлява [] въпрос, който безспорно предизвиква широк обществен отзвук“, поради което „е налице надделяващ обществен интерес, за разкриването [на исканата информация]“. Така, убеден е Съдът „ще се повиши прозрачността и отчетността на дейността на задължения субект – НСНВ при решаването на важен за обществото проблем“.

По отношение на твърдението на чиновниците от МЗ, че самият правилник ги задължава да не предоставят стенографските си протоколи, а  самата информация е без значение за хората от Движение Промена, ВАС бе пределно ясен:

Що се отнася до доводите на касатора, че не дължи предоставянето на информация, съдържаща се в стенографските протоколи поради закрития характер на заседанията на съвета, те са неоснователни. Не се касае за класифицирана информация или друга защитена със закон тайна, а изложените при обсъждането експертни становища могат да повлияят при формирането на лично мнение на заявителя относно ползата или вредата за човешкото здраве при употребата на наркотични вещества за медицински цели.

 

Разбира се, лелките овладели МЗ няма да дадат лесно властта си в една толкова благодатна за манипулации тема.  Всичките им усилия пред последите години са насочени да продължат своята дейност на закрито. В изпълнение на своята обявена цел – отваряне на НСНВ  към обществеността – Движение Промена води още няколко дела за различни документи укривани от МЗ. Резултатите от които се очакват в следващите месеци. В същото време, активисти на Промена изкараха на яве няколко скрити от МЗ документа във връзка с медицинския коноп, в това число Анализа на Националния център за обществено здраве и анализи за медицинската употреба на Конопа, както и Проучването на Изпълнителната агенция по Лекарствата за регулаторната рамка в ЕС. И двете организации (които всъщност са подразделения на същото това МЗ) посочват, че конопът се ползва за различни медицински състояния, като в различните държави достъпът до него от пациенти се осъществява по най-разнообразни начини. Тази информация обаче старателно се укрива и неглижира от служители на МЗ свързани с Патриотичния фронт в Парламента и Теменужка Любенова в Благоевград. Случващите се безобразия, Движение Промена, заедно с други организации работещи в областта, пусна сигнал, който обаче надлежно смачкан от Инспектората на Министерството.

 

Линк към Решението

Остави коментар

September 28th, 2016

Министерство на здравеопазването бе принудено да публикува проучване на ИАЛ за регулацията на медицинския канабис в ЕС

На 17 септември 2016г., тайно и скришом, в сайта на Министерство на здравеопазването се появи проучването на Изпълнителната агенция по Лекарствата (ИАЛ) за регулаторната практика и контрола върху медицинския коноп.

Това се случи след серия искания за достъп до обществена информация подадени от Движение Промена. От тях стана ясно, че такова проучване е поръчано от Националния съвет по наркотични вещества (НСНВ) още през февруари 2015, представено е от ИАЛ пред август същата година, и е било прието от НСНВ от 19 ноември 2015. След това обаче проучването така и не се появяваше на бял свят.

На 28 август 2016г. активисти от Движение Промена, в поредното си искане, между другото, попитаха Министъра на здравеопазването, като председател на НСНВ, къде е скрил проучването на ИАЛ. На 9 септември 2016, Министерството удължи срока си за отговор с 2 седмици – до 26-ти, и междувременно, на 17 -ти същия месец, “подпъхна” проучването в една своя стара публикация с нелепо заглавие от 10 март 2016г. Вероятно надеждата на отговорния за това служител – секретаря на НСНВ Светлана Йорданова – е била, това ѝ действие да не бъде забелязано.

Само че ние забелязахме. И не само видяхме появата на скрития доклад, но и го прочетохме. И открихме причината проучването да бъде крито така старателно. В края на проучването подписано от председателя на ИАЛ е записано:

“Видно от проведеното проучване, в 11 от 13 държави членки, подали отговор, е видно, че при строг държавен контрол и ограничения чрез специализираната нормативна уредба е разрешено използването на марихуаната за медицински цели.”

И така: Назначената с политически протекции за секретар на НСНВ, бивша молдовска гражданска Светлана Йорданова, укри и двата доклада поръчани от институцията, за която уж трябва да работи. В същото време инспектората на МЗ, с най-скъпия държавен служител, я прикрива по сигнала пуснат срещу нея от Движение Промена и други неправителствени организации, като въпреки откритите нарушения отказва да представи решението по сигнала

Мафията се бори със зъби и нокти да запази източника си на приходи и хапе отровно. Движение Промена обаче е твърдо убедено, че борбата с нея може да става само с изкарването ѝ на светло.

1 коментар относно “Министерство на здравеопазването бе принудено да публикува проучване на ИАЛ за регулацията на медицинския канабис в ЕС”

 1. николай е написал:

  Може ли да се отглежда медицинска марихуана, в съответно пригодените лаборатории. Или може би, с рецепта от личния лекар, по някакъв начин. Какъв е този доклат, има ли общо със здадените въпроси??

Остави коментар

May 31st, 2016

Активисти от Движение Промена се сдобиха официално с “опорните точки” унищожили индустриалния коноп у нас

Малко предисловие

На 20 май 2016г. Народното събрание прие изменения на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Преди това Движение Промена представи своето становище по проекта пред Народното събрание, а негови представители присъстваха във всички заседания на парламентарните комисии

Законопроектът предизвика сериозен обществен интерес, най-вече, защото преднамерено орязваше всяка възможност за легално, регламентирано и контролирано ползване на конопа и неговите продукти от болни и техните лекари у нас.

Истинската парламентарна драма, обаче предизвикаха битките за дефиницията на понятието “индустриален коноп”.

Това се случи след като Българската академия на науките официално призова парламента да реши проблемите, които спъват развитието на сектора у нас. БАН посочи множеството приложения на крайни продукти от конопени растения, в които няма ТХК, а Института за органична химия декларира, че “разработват и стандартизиран технологии за преработка на…ценни вещества от растителната маса на индустриален коноп с цел създаване на легални крайни продукти и суровини без наличието на контролирано вещество /ТХК/”. Предложението на БАН беше подкрепено и от Главболгарстрой, а Парламентарната комисия по земеделието и храните го обсъди в специално свое заседание.

В резултат се състави работна група от служители на МЗХ и МЗ, която да изготви приемлива дефиниция дейностите, които следва могат да се извършват с индустриален коноп. Стигна се до проект, който, макар и далеч от съвършенството, даваше възможност на една индустрия с “висока принадена стойност към икономиката” (по думите на БАН) да съществува.

И дойдоха опорните точки…

Проектът на работната група бе представен за обсъждане пред народните представители – членове на Комисията по здравеопазване. След прочитането му председателката на Комисията – д-р Даниела Дариткова-Проданова – взе думата, за да призове депутатите да “вземат отговорно решение с ясен знак към обществото и всички ние трябва да сме на висотата на обществените очаквания“. Във връзка с това тя прочете части от писма получени от комисията. След прочитането им, народните представители от комисията с единодушно мълчание, взеха решение да унищожат индустриалния коноп у нас.

Тези писма не бяха публикувани до този момент в сайта на Народното събрание и останаха скрити.

Във връзка с това, активисти от Движение Промена поискаха, на база на Закона за достъп до обществена информация, писмата да им бъдат предоставени. Целта бе да разберем какво точно уплаши така народните представители, че дори не посмяха да се изкажат.

Оказа се, че получените “становища” никога не са получавани официално в деловодството на Народното събрание; не са подписвани от никого, нямат никакви референции, на които авторите им базират твърденията си, лъжливи са, дори не обсъждат становището на БАН и са само две. Никой не разбра, защо г-жа Дариткова-Проданова ги прочете, въпреки съмнителната им стойност, и въпреки че на това заседание на комисията думата можеха да взимат само народни представители. Всичко това звучеше явно толкова страшно за народните представители в комисията, че те замълчаха безропотно.

На линка ще намерите тези писма, като се надяваме, че така ще ви дадем възможност да се запознаете с безотговорния начин, по който се прави политиката у нас.

Документи получени от Комисията по здравеопазване на Народното събрание както следва:

1. Искане за достъп до обществена информация (стр. 1-2)

2. Решение за предоставяне на достъп до обществена информация (стр. 3)

3. Писмо от Иван Кучмов  от Агенция “Митници” (стр. 4-5)

4. Писмо от ОбСНВ (стр. 6-7)

Следващите дни Движение Промена ще продължи да публикува още документи, до които е достигнало и призовава всички активни граждани да ползват Закона за достъп до обществена информация. Той позволява да надникнете в места, които администрацията предпочита да държи скрити.

 

Остави коментар

May 14th, 2015

Дай си сърцето за медицинския канабис!

“Движение Промена”, „Рестарт– пациенти и експерти за медицински коноп” и „Liberty 420” стартираме кампанията „ДАЙ СИ СЪРЦЕТО ЗА МЕДИЦИНСКИЯ КАНАБИС!”.
Тази кампания има за цел да  събуди свободата и съпричастността ни, към използването на конопа (канабиса) в медицината.
ВКЛЮЧИ СЕ И ТИ!

КАК:
Снимай своето клипче с телефон, уеб камера или каквато имаш под ръка. Ако не разполагаш с камера, но имаш неутолимото желание да подкрепиш кампанията, пиши ни на seekdavision@gmail.com за съдействие.

ПРЕПОРЪКИ:
Придържай се към сюжетната линия на пилотните клипчета. Въздържай се от нецензурни реплики и жестове – те няма да бъдат публикувани.
Изпрати ни заснетия материал на seekdavision@gmail.com – Жоро Василев, след което той ще бъде монтиран и публикуван в “Декриминализация на марихуаната”.
За въпроси, свързани с участие в кампанията – seekdavision@gmail.com.
ВСИЧКИ ЗАЕДНО!

21 коментара относно “Дай си сърцето за медицинския канабис!”

 1. Veneta е написал:

  Вие не сте нормални подтиквате децата ни да твърдят че използването на марихуана е животоспасяващо, как не ви е срам да ги поощрявате??? Ад е да разберем че малките ни пораснали деца използват нещо което ги прави неадекватни и отнесени виждайки че ето има статии които се публикуват с цел агитация и уж информиране??? Как може да сте толкова …не искам да съм груба шок е за мен….

 2. k.b. е написал:

  Венета, аз мисля че тук става дума за подкрепата на медицински канабис. Целта е да се използва под лекарско предписание за едни от най коварните болести засягащи човека. Внимание! Марихуаната, канабиса, като цяло канабоидите не лекува младежки пъпки.

 3. ... е написал:

  Животоспасяващо е за болните и нуждаещите се. Има толкова много материали и видеа в интернет за тежко болни с рак и епилепсия, дори деца. То и валериана ги прави неадекватни ама не им давате такъв, нали? Кой говори за деца въобще? Вие май сте поредната истеричка, която чела недочела, разбрала не доразбрала е зациклила в 60-70 години, когато каквото са и казвали от телевизора – това е.

 4. цвета е написал:

  Венета,има различни източници,т.е. имаш възможността да се информираш и образоваш, за да не се заблуждаваш. Простичко е, стига да имаш желание, а не просто да аи кон с капаци.

 5. Венци е написал:

  Венеткеееее вместо да си губиш времето тук вземи седни и чети чадо!!!Защото децата ти се напиват безпаметни в някоя чалготека и пушат по 2 кутий цигари на ден!!!! Канабисът не е вреден няма случаи на пристрастен човек не е като тютюна или алкохола!!! И една молба дръж си некомпетентното мнение за теб и го споделяй с другите необразовани пред блока докато слушате кондио доко или пепа синя прашка :Д аре със здраве че ме чака фаса :*

 6. Ники е написал:

  И какво общо имат тези статии с децата ви?То да няма и за секс,алкохол,порно,искуствени цици и т.н само защото на някоя лелка детето му проявява интерес към тях,а тя незнае как да го възпита и търси вината в статиите… Болни мозъци.

 7. Онзи е написал:

  ” малките ни пораснали деца използват нещо което ги прави неадекватни и отнесени ” … НЕАДЕКВАТНИ :D аз ще изпуша един джойнт ти изпий половин шише ракия или какъвто и да е твърд алкохол и пак може да си поговорим кой ще е адекватният и кой не от цялата ситуация :) невежи коментари от хора, приравняващи хероин и марихуана на едно и също ниво на “опасност” не ми се слушат. МИР

 8. Николай е написал:

  защо не се легализира канабиса за лична употреба и отглеждането на до три растения. Ако го хванат да го съдят както си е редно, но само ако го хванат да продава

 9. Коко е написал:

  Абе хорапочнах да пуша трева в 8 ми клас. Кой тъпак каза че не можеш да се пристрастиш, след като аз в рамките на 5 месеца се превърнах в наркоман от пушене на трева. Търсех всякви начими да си набавя марихуана. Сега съм 11 клас и от 5 месеца не пуша а да се откажа ми отне близо месец. Кой каза че е безвредно. Последния път като пуших се озавах в,, Пирогов” в прединфарктно състояние със пулс над 200 удара в минута.

 10. ПИТЪР ПАН е написал:

  Кoko,готин ..КАЖИ ЧЕСТНО КВО Е.. Т Х Цето на това което си пушил..23 процента, или СИ ПУШИЛ ОТ БИЛКАТА…..та готиниат коз върви с бира или вино ако е с Т Х ЦЕ ПОД 10 ПРОЦЕНТА..ЕДНА ДВЕ ДРЪПКИ… И СЕ ОГЛАДНЯВА ЯКО..ТИ ГОТИН СИ ПРЕДОЗИРАЛ…И КАЖИ ЧЕСТНО СХВАШАШ ЛИ ЗА КВО ИДЕ РЕЧ…ИЛИ ПРОСТО СИ ОТ ТЕЗИ ДЕТО ЗНАЯТ ВСИЧКО..ВРЕДА ИМА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ЦИГАРИ,АЛКОХОЛ,КАФЕ,ЧЕРЕН ЧАЙ И ГМО КОЕТО Е ПОЧТИ У ВСИЧКО…И КАК ТОЧНО СЕ ПРИСТРАСТИ..КЪМ КОЕ ВЕЩЕСТВО ПО ТОЧНО,ЩО НЕ ПОПРОЧЕТЕШ МАЛКО ПОВЕЧЕ КНИЖКИ… И СТИГА С ТОВА ЕГО НА ПРЕДОЗИРАЛ С ХЕРИНГА ПОЛИЦАЙ…ПОЗНАВАХ ТАКЪВ НО ЗА ЖАЛОСТ…СИ ЗАМИНА..МИСЛИ ПРЕДИ ДА ХРАНИШ БЕЗ ПОВОД,ТА ТО СПОРТИСТИТЕ СЕЦАТ ЯКО,И НЕ ИМ ПРЕЧИ ,А ТИ МИЛИЯ ЧАК СИ СЕ ПРИСТРАСТИЛ…ПАДНАЛО ТИ Е КРЪВНОТО,ПОЛУЧИЛ СИ СЪРЦЕБИЕНЕ..ИЗОБЩО ТИ Е СТАНАЛО ЗЛЕ…ОТ ”ЗНАНИЕ” И ЛАКОМИЯ..ЕЙ РАКОВО БОЛНИ ПУШАТ ЗА ДА ИМАТ АПЕТИТ..АЗ СЪЩО НЕ ПУША..И ОТ КАКТО СПРЯХ ПОЧТИ НЕ СЕ ХРАНЯТ…ХИМИЯТА С КОЯТО СЕ ЛЕКУВАМ МЕ УБИВА…И СИ ОТИВАМ ЗДУХАН БЕЗ ДА СЕ РАДВАМ НА ЖИВОТА,ХРАНАТА,ПРИРОДАТА И ТН.. ЗАРАДИ УМНИЦИ КАТО ТЕБ..БЪДИ ЗДРАВ….МИР СВЕ
  А ИНАЧЕ НЕ СЕ СПИРАМ НА ФАРМАЦИЯТА ДЕТО ПЕЧЕЛЯТ ОТ ГЛУПОСТА И НЕЗНАНИЕТО НА ХОРАТА,ЛЕКУВАЙКИ НЕ ЗАБОЛЯВАНИЯТА..А ТЕХНИТЕ СИМПТОМИ..ПОРАЖДАИКИ ДРУГИ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ..КОИТО ЛЕКУВАТ ПАК ПО СЪЩИЯТ НАЧИН ДОКАТО НЕ ТИ ДОЙДЕ ЧАСЪТ…ТОВА Е ЖИВОТА,ЧЕСТИТО

 11. ... е написал:

  Кой е казал, че всеки идиот, на който тревата му влияе зле и се докарва до състояние за Пирогов, трябва да употребява?!?! Кокчо, опитай се да да бъдеш готин и без да пушиш трева. Тревата е за тези, които имат нужда или я харесват. Както е и при алкохола, кафето, захарта и т.н. Тревата не трябва да е тинейджърска мода, каквато е в момента, защото с “забранения плод” на забавлението.

 12. Jem е написал:

  Аз съм опитвал 1 път трева и мога да кажа ,че няма лошо да се легализира за лична консумация не разбирам с какво вредим на другите ако не продаваме а я ползваме за себе си.
  Може да се направи като в Холандия да има магазини с трева от които да си купуваме за да не отглеждаме растения и държавата ще печели от това ако има данък за тези магазини, аз например живях до преди 3 месеца в Холандия и ако тревата е чиста (да не е друсана) не вреди на здравето а помага:успокоява,лекува сериозни заболявания и е много по-добре от алкохола от който се умира и от цигарите от които се изморяваш много бързо,може според някой хора да не съм прав ,но тревата не вреди на здравето,но ако е чиста нищо няма да стане.
  Познавам хора които пушат много трева и всички те са си много добре , аз не пуша трева ,но от както съм в България виждам как се крият много хора за да си дръпнат по едно масе и ги е страх да не ги хванат а в Холандия никой не се крие,пушат си в къщите на оживени места даже съм виждал някакви пичове да пушат точно на центъра.

 13. Nikolai klisyrov е написал:

  Защо не легализират канабиса както е в щата Орегон
  За лична употреба и за медицински цели.Да можеш да си гледаш до 4броя и да имаш във вас 230гр суха маса

 14. Nikolai klisyrov е написал:

  И да може ако искаш да си купуваш от специализирани магазини а ако продаваш на улицата или където и да е да си носиш последствията като изключим магазините

 15. . е написал:

  Венета, ти си от типа хора, които говорят наизуст нещата, които баба е казала или гледала по ТВ-то. Проучи въпроса първо и след това коментирай. Глупава жена. В България трудно така или иначе ще има декриминализация на конопа, прекалено много пари онея глупаци в парламента ще изгубят от личният си бизнес. Притеснявай се за качеството на боклуците, които децата ти ще си купуват и пушат от нелегалния квартален дилър, а не от легални и правилно третирани за медицинска приложимост. Отделно, че ще има спад в престъпните прояви, но какво ти разбира глава. Бтв, проучи първите “свещенни” книги (Библия, Тора, Коран) от какъв материал са изработени – химично преработено дърво или коноп. Счупи гипса преди реалноста да ти счупи главата.

 16. Един разумен е написал:

  Най-малкият плюс е че ще има много нови работни места идиоти мръсни такива захлупени според вас във Холандия хората по-прости ли са че са легализирали марихуаната въобще замисляли ли сте се какъв приръст на брутният вътрешен продукт ще има закърнели сте още от Тато и сте толкова консервативни че няма докъде на 20г. съм и това ми е мисленето защото марихуаната не е убила досега нито един човек във историята и ще бъде много добра икономическа стъпка за България. Или е по-добре Бай Ганьо да си пие ракията по-цял ден да стой пред телевизора и да псува само и да не прави нищо защото така не му изнася но чака на готово ей такава си ни е нацията по-бетер от циганите сме те поне са задружни…

 17. някъв си там е написал:

  Хората които пишете, че сте против легализацията на растение, което може да помогне на обществото в не един а много аспекти, мисля че трябва да почетете малко повече преди да стигате до толкова драматични
  и неподкрепени изказвания от ваш личен опит или най-малко прочетени факти за това как легализацията на марихуаната се отразява там където вече са забравили, че дори някога се е наричалa наркотик.
  Не искам да натяквам моето мнение на когото и да е било, но така както аз отделих време да прочета вашите коментари се надявам и вие да обърнете внимание на моя.
  Не искам да изнасям цяла лекция по тази тема затова накратко искам да обясня колкото е възможно как това би помогнало на нашата държава.
  В Американският щат Колорадо както знаете канабисът е легализиран не само за медицински цели, но и за лична консумация, като от 1 Януари 2014 година се отварят първите магазини
  за продаване на легална марихуана. Което е живо доказателство как една напълно нова система, която все още няма едно ниво на стандарт на всички места на които е легализирана може
  да бъде много успешено както за правителството така и за гражданите, но да не пренебрегваме и факта, че също така канабисът се използва пряко и в медицината с големи успехи.
  Може също да вземем в предвид спадът на криминалността, увеличение на работните места и други положителни страни. Не мога да ви накарам да прочетете повече за това какви са ефектите
  на марихуаната с какво може тя да ви помогне и т.н, но мога да ви дам няколко статии с които да подкрепя казаното от мен и от които може сами да си направите преценката как легализацията на марихуаната
  не само за медицински цели, но и за лична употреба би помогнала на нашата държава. Съжалявам, че ще сложа статиите на английски, но предпочитам да видите официалните източници от които идва всичко.

  https://www.drugpolicy.org/sites/default/files/Colorado_Marijuana_Legalization_One_Year_Status_Report.pdf

  http://www.newapproachoregon.com/wa-co-results/

  https://www.thezebra.com/insurance-news/1276/how-marijuana-legalization-has-affected-driving/

  http://www.cbsnews.com/news/colorado-pot-marijuana-60-minutes/

  https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2015/02/12/colorados-legal-weed-market-700-million-in-sales-last-year-1-billion-by-2016/

 18. Веселин Нейчев е написал:

  Хора, според мен няма да я легализират по една от най-простите причини :) Ако я легализират, няма да има кой да залавят и да викат “ето ние борим наркотиците”. Все пак хероина се държи от дпс, амфетамина и екстазито от герб, за коката не знам :( И ако легализират тревицата трябва да ловят собствената си дрога, а това няма да стане!!! Ако пък случайно я легализират, ще оставят производството на собствени структури, защото тези идиоти в парламента освен да крадът и да мислят тъпи закони, друго не правят!
  И ми е интересно, защо разни тъпи деца и родители пишат глупости. Първо лица под 21-23г.(разбира се винаги има изключения), според мен, не трябва да пушат, защото го правят, за да са “гъзари”, а всъщност са идиоти, които вместо да учат, гледат да не изостават от тези, които пият, пушат, смъркат и се кълчат на чалгата!
  Глупавите никога не търсят вината във себе си!

 19. Светозар Съев е написал:

  Проблема с Конопа е един от стотиците проблеми, свързани с провеждащата се в България политика на Геноцид към Българския народ. Конопа е изключителна суровина за промишлени нужди, медицинският коноп е незаменимо и евтино лекарство и т.н. Но защо трябва да е добре – като може да е зле. Трябва да се потиска и да се мачка този народ. Налаганата ни колониална политика не позволява, нещата да се случват в интерес на Българския бизнес и Българския народ. Аз никога не съм пробвал трева, но съзнавам, че Вашата борба е част от общата ни борба срещу колониалното статукво. Днес пред Вас е проблема с Конопа, утре със скъпото билетче от 1.60 или вода от 4 лв., други ден с опита на здравната система да увреди Вашите деца и образователната да ги превърне в умствени дебили. Проблема е един и е общ – Мафиотската шайка Антинародни Представители в Парламента, управляващи страната в чужд икономически и политически интерес.

 20. АнтиКонти е написал:

  А не искам да ви разколебавам (и аз съм много, за пълна легализация)Но ще ви кажа нещо за тези които не са наясно..Тук си е все комунизъм..И управляващите са комунисти, и големите предприятия и те са на комунисти.И ние сме си една комунистическа държава.. Поне едно време сме били НАРОДНА РЕПУБЛИКА, а сега сме само РЕПУБЛИКА.Другото което е че немогат да лапат пари от конопа ако е легален..Амфетамините които се предлагат на нас и децата ни също са от комунизма и се контролира от комунистите..А докато не измислят варианти как да налапват паричките без никой да им държи сметка, те ще се правят на “застреляни” и неразбрали.Приятелите ми немогат да отидат на един протест, защото ще ги изгонят от работа..Много от големите фирми за снегопочистване, пътна инфраструктура,частни болници, вторични суровини и други от този тип браншове са на комунисти или синовете им.Да не говорим че през всички тях минават милиарди не осчетоводени парички.За пример давам вторични суровини 100% от фирмите които съм посещавал за ми позволявали да предам цветен метал с недоказан произход, та дори някои най-нагло ми дават втора бележка преди касата…Което за мен означава че този цветен метал дори няма да бъде документиран..Да не говорим за тълпите цигани каращи стотици тонове незнайни железа.Или как снегопочистващи фирми получават няколко милиона лева за няколко камьона за които не е сигурно дали въобще са били запалени.А в тези фирми работим и ние демократите,за няколко стотин лева, с инзвънредни часове всеки ден, без да ни плащат реални осигуровки , много от тях дори нямат опциите за платени и неплатени отпуски.Та да ви попитам реално погледнато за тези хора, мислите ли че биха допуснали тези пари които им идват недокументирани и чисто от улиците, да легализират конопа и да спрът да смучат пари от там.Аз не го вярвам.Но мисля че рано или късно това ще приключи и ще поемем РЕАЛНА крачка към ДЕМОКРАЦИЯ, в една държава където, аз и децата ми ще имаме право на глас.

 21. марин е написал:

  дайте ми телефон за връзка.

Остави коментар

May 10th, 2015

Атина-протестивал

Различен мирис се усещаше вчера във въздуха над емблематичния площад „Синтагма“. Дим с аромат на марихуана от активистите на граждански групи и сдружения за декриминализиране употребата и отглеждането на културата. Застанали срещу сградата на парламента, демонстрантите отправиха призиви към лявото правителство на Алексис Ципрас за промени в законодателството, така че да се разреши отглеждането на марихуана за медицински и възстановителни цели

Организаторите се бяха погрижили и допълнително за настроението с музика на живо от изпълнители и диджеи. Според протестиращите, Гърция може да възприеме по-либерален модел, при който да бъде позволено засаждането и отглеждането на определен брой растения и употребата им за лични нужди от собственика

„Искаме да се декриминализира употребата и отглеждането на марихуана. С цялата информация, с която разполагаме в 21-и век, можем уверено да заключим, че индийският коноп не носи само вреди и поражения, но и много ползи. Искаме да бъде уважено правото ни да отглеждаме растението, както вече е позволено в много страни по света“, апелира съорганизаторът на протестивала Димитрис Параскевас

В съпътстващата кампания в Интернет активистите разясняват, че алтернативни модели вече са изпробвани в редица страни по света и има конкретни доказателства как декриминализирането на канабиса води до положителни резултати, в т.ч. стабилизиране броя на употребяващите, подобряване на общественото здраве чрез употреба на медицинска марихуана и не на последно място — намаляване на престъпността, свързана с търговията с наркотици

Специално за Гърция легализация на марихуаната също би донесла повече приходи в държавната хазна от преки и косвени данъци, като помогне за намаляване на безработицата с разкриване на нови работни места

Видео

 

 

Източници: tvevropa.com, uatoday.tv
Снимки: diaforetiko.gr, zougla.gr

1 коментар относно “Атина-протестивал”

 1. Веселин Нейчев е написал:

  Хора, според мен няма да я легализират по една от най-простите причини :) Ако я легализират, няма да има кой да залавят и да викат “ето ние борим наркотиците”. Все пак хероина се държи от дпс, амфетамина и екстазито от герб, за коката не знам :( И ако легализират тревицата трябва да ловят собствената си дрога, а това няма да стане!!! Ако пък случайно я легализират, ще оставят производството на собствени структури, защото тези идиоти в парламента освен да крадът и да мислят тъпи закони, друго не правят!
  И ми е интересно, защо разни тъпи деца и родители пишат глупости. Първо лица под 21-23г.(разбира се винаги има изключения), според мен, не трябва да пушат, защото го правят, за да са “гъзари”, а всъщност са идиоти, които вместо да учат, гледат да не изостават от тези, които пият, пушат, смъркат и се кълчат на чалгата!
  Глупавите никога не търсят вината във себе си!

Остави коментар

February 27th, 2015

Импотентно безумие

Движение Промена изразява своето дълбоко недоумение и искрено възмущение от Присъда № 3 от 24 февруари 2015г. на Габровския окръжен съд.

Изпращането на един човек, за 3 години, в БЪЛГАРСКИ затвор от закрит тип и на строг режим, само поради факта, че е държал Коноп/Марихуана на стойност от 1,85 лв. (един лев и осемдесет и пет стотинки!) е безумие,на което трябва да се сложи край!

По-малко от една трета от грама (0.308г.) коноп не може да струва парите, които сме дали на Полицията, Прокуратурата и Съда и които тепърва ще дадем на Затвора и всичко това, само за да се унищожи живота на някакъв младеж.

Вярваме, че Апелативен съд – Велико Търново, ще спре това безумие, като оправдае подсъдимия поради очевадната малозначителност на извършеното.

Оставянето в сила на този акт единствено ще затвърди усещането за пълната импотентност на държавата ни да се справи с истинската престъпност, която ни управлява.

Движение Промена желае да помогне на пострадалия от тази репресия и търси контакт с момчето.

 

Присъда на Габровския окръжен съд

Споразумение от 2013 с което е наложена първата условна присъда

Съобщение от Бюлетина на ОДМВР – гр. Габрово при първото задържане

 

2 коментара относно “Импотентно безумие”

 1. Malina е написал:

  Ееее, не очаквах от вас да бъдете манипулативни!!!
  Не влиза заради това, а защото е изтърпявал условна присъда! Трябвало е да се пази, имал е глава на раменете!

 2. Петър е написал:

  Хората са били разпространители. Законът си е закон. Как ще е незначително престъпление като първия път са го хванали с над кило? Моля не пускайте такива статии.

Остави коментар

December 2nd, 2014

В нарушение: Дроги, контрол и нарушаване на лошите закони по добър начин

Д-р Рик Лайнс е председател на Международния център по права на човека и нарко политика чете лекции в Центъра по права на човека в Университета на Есекс. Може да го последвате в Twitter @LinesRick

 

През октомври 2014 едно изявление на Държавния департамент на САЩ предизвика множество коментари и размисли в САЩ и по света. Направено от Уилям Браунфийлд – помощник-секретар при Бюрото за международни дейности по наркотиците (Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs) – изявлението бе наречено от някои коментатори „доктрината Браунфийлд“, доколкото в него се излагат четирите стълба, на които САЩ ще базира своята политика в областта на международния контрол върху дрогите.

Накратко, тези стълбове са:

1. Зачитане на интегритета на съществуващите Конвенции на ООН.

2. Приемане на гъвкавото тълкуване на тези Конвенции.

3. Толериране на различни национални политики…[и] приемането на факта, че някои държави ще имат много стриктен подход към дрогите, а други – ще легализират цели категории дроги.

4. Борба и съпротива срещу организираната престъпност, а не срещу индивидуалните потребители.

В международен контекст, това изявление бе направено при усилията, основно на държавите от Латинска Америка, за открита дискусия относно статуквото при контрола върху дрогите и търсенето на алтернативи на настоящата забранителна парадигма на международно ниво; а във вътрешен, изявлението следва успешните щатски референдуми за законово регулиране на канабиса – референдуми, с които администрацията на Обама заяви, че ще се съобрази.

Всичко това е добре. Международният режим по отношение на дрогите от дълго време очаква своите закъснели реформи; а референдумите ще имат много позитивни резултати за правосъдието, здравеопазването и за обществото като цяло, в щатите, които са ги провели. Има обаче едно „НО“. Реформите, които се осъществяват в отделните щати по отношение на канабиса поставят САЩ в неудобна и изложена на критика позиция в по-широкия дебат за бъдещето на  международния режим за контрол върху дрогите.

Позволявайки законоворегулираният пазар на канабиса да съществува на щатско ниво САЩ несъмнено нарушават основните си задължения по международните конвенции за дрогите от 1961 и 1988г. В някакъв смисъл това нарушение не е много по-различно от нарушението на Уругвай, където през 2013г. бе въведено законодателство, регулиращо легалния Канабис. За разлика от Уругвай обаче, САЩ имат дълга традиция в ползването на международната рамка за контрол върху дрогите – и на своята самопровъзгласена роля на глобален полицай на конвенциите – като средство за налагане на икономическите и военните си интереси, както у дома, така и по света. Като краен резултат, по думите на един коментатор, новите реалности водят  САЩ „до нарушение на конвенциите, което не искат да признаят, в система от международни договори, която искат да запазят“.

Представлява ли речта на Браунфийлд истинско преосмисляне и отваряне на позицията на САЩ за реформи по отношение на дрогите или тя е просто козметично упражнение, с цел запазването на ролята им по отношение на статуквото?

Отговорите на този въпрос са разнопосочни. Някои възхваляват изявлението като заявка за голяма промяна в наркополитиката на САЩ – такава, отваряща вратата за по-дълбока и всеобхватна международна реформа. Други са по-скептични, смятайки, че подобна заявка не се открива в изявлението и че „атрактивността му е само повърхностна“.

Смятам, че има поне две причини да подхождаме към тази „доктрина“ с доза скептицизъм.

Първата е, че по същество изявлението не предлага нищо истински разтърсващо, поне в контекста на президентството на Обама. Колко по-различна е позицията за „приемането на гъвкавото тълкуване на конвенциите“ и „толерирането на различните национални политики“ от изявлението на Браунфийлд от март 2013г. на срещата на Комисията по наркотичните вещества на ООН:

 

            „САЩ не твърдят, че са монополист на най-добрите практики по отношение на контрола върху дрогите. Всяка държава следва да отчете своите собствени и уникални характеристики и опит. Няма лесни отговори и всеобщи решения. Всяко правителство трябва да намери своя собствен път за това как да спази международните си задължения да предпазва гражданите си от вредите, причинени от нелегалните дроги.“

 

Или пък неговото изявление пред същата комисия от Март 2014г:

            „Международната система за контрол върху дрогите не е перфектна. Някои дори смятат, че конвенциите не могат да се справят с толкова големи и сложни проблеми. Аз почтително не се съгласявам с такова мнение: през десетилетията, тези международни конвенции са били гъвкави и еластични, развиващи се и помагащи на държавите-членки да се справят с новите предизвикателства пред тях. Ние вярваме, че е по-мъдро да предприемаме реформи, базирани на доказателствата, но в рамките на тези конвенции, отколкото да прегърнем някакви недоказани идеи, които да подкопаят системата и да създадат голям риск от злоупотреба с дрогите.“

 

За да сме коректни, значимата новост в изказването от октомври 2014 е откритото приемане на легализацията като част от легитимния политически дебат, нещо което отсъства в предходните изказвания. Като отчетем обаче възникващия нов легален пазар за марихуана в САЩ, друга позиция би рискувала да бъде изложена на присмех: САЩ днес са сред държавите, които – ако използваме собствените им думи – „прегръщат недоказани идеи, които подкопават системата“.

Забележителното нещо в тези изказвания е подкрепата, която те дават на трите международни конвенции за контрол върху дрогите като фундамент за всяко бъдещо развитие. Като оставим на страна иронията Браунфийлд да призовава държавите да „зачитат интегритета“ на конвенции, които самите Съединените щати  очевидно и фундаментално нарушават, неговото изявление повдига въпросите за концепцията за „гъвкавостта“ при тълкуването на международните договорите и нейните граници.

Съществуват множество легитимни причини, поради които една държава може да приеме вътрешно законодателство и да наложи политики, с които да “избяга” от наказателния характер на конвенциите за контрол върху дрогите, като вместо това експериментира със законоворегулиран пазар (напр., за да подкопае криминалния пазар, да посрещне по-добре здравните предизвикателства свързани с другите и т.н.). Това, което направиха Уругвай и няколкото американски щата, е пътят, по който вероятно ще тръгнат и други. Една държава обаче не може да „огъва“ договорите, по които е страна, по начин позволяващ ѝ да избяга напълно от международните си задължения. Възможно е да съществува справедлива и напълно защитима причина държавата съзнателно да наруши лоша или остаряла договорна клауза, като преследването на дрогите и контрол им – в чиято основа стоят догми отпреди 100 години – са правна област, която от дълго време очаква своята модернизация. Да се преструваме обаче, че тези действия не са нарушения на конвенциите и по този начин да се загърбва обяснението, защо решението да се нарушат тези норми е необходимо и се прави добросъвестно, не допринася с нищо към изясняването на самите проблеми и не окуражава дебата за необходимата промяна. Обратно, това допълнително замъглява процесите за вземане на решения на международно ниво, на които и без това липсва и откритост, и последователност.

Така например, независимо от призивите за „гъвкавост“ и „толерантност“ към националните политики, САЩ продължават да наказват Боливия за скорошното решение на правителството ѝ да разреши традиционната употреба на листа от кокаинов храст, в частност сред местните индиански общности.  Официалната позиция на САЩ към тази политика на Боливия е силно критична „тъй като Боливия се опитва да ограничи, промени и заобиколи приложното поле и контрола на Конвенцията от 1961г. относно кокаиновия храст“, въпреки че САЩ прави точно същото, но за канабиса. Нещо повече, САЩ наказва Боливия, която не нарушава Конвенцията (Боливия е направила резервации относно този текст на конвенцията), докато избягва критиката за своето собствено нарушаване, ползвайки термина „гъвкавост“. Такова прилагане на гъвкавостта не може да бъде по-непоследователно, причините за вземане на решението по-прикрити, а приносът към прогресивното развитие на международната правна рамка по-безполезен. Като политически подход, това изглежда изключително обслужващо самите Съединени щати и никой друг.

Ефектът от т.нар. „доктрина Браунфийлд“ е, че позволява на САЩ да се преструват, че са в изпълнение на международните си задължения, докато ги нарушават; преструвка, която някои от реформаторския сектор по отношение на дрогите бързат да прегърнат. Това обаче не само подкопава опитите за смислени законотворчески реформи, но и позволява на САЩ да продължат в своята самопровъзгласена роля на полицай на конвенциите, в конкретния случай като арбитър за границите на „гъвкавостта“.

Концепцията за гъвкавостта наистина ще отвори така необходимото пространство за реформи във вътрешното законодателство на някои държави (ако и това да бъде ограничено само до канабиса), но не променя фундаменталния проблем с прохибистичната рамка на международните конвенции, на която дължим повечето от здравните проблеми и проблемите с нарушаването на човешките права. Нещо повече, речта на Браунфийлд разглежда по много опасен начин нарушаването на човешките права, свързани с контрола върху дрогите. Както беше отбелязано, третият стълб изрично „приема фактът, че някои държави ще имат много стриктен подход към дрогите, докато други ще легализират цели категории дроги.“ Такова изказване съдържа мълчаливото послание: Ако вие не ни критикувате за нашите закони по отношение на марихуаната, ние няма да ви критикуваме за смъртното наказание, телесните наказания, убийствата извършвани със съгласие на властите, отказа от превенция срещу ХИВ на лица ползващи дроги, спирането на достъпа до лечение и всякакви други нарушения на човешките права, свързани с контрола върху дрогите и към които все повече и повече обръщат внимание органите на ООН.

Показателно, изказването на Браунфийлд не включва и нищо, което да намали властта на САЩ в самия международен режим на контрол и способността им да го ползват като средство за постигане на своите национални интереси. Както илюстрира случая с Боливия, дори с риториката на стълбовете за гъвкавост и толерантност, САЩ могат и ще използват международния режим за контрол като средство за наказание срещу държавите, с които не са съгласни на геополитическата сцена, и то по проблеми, нямащи нищо общо с дрогите.

И докато наблюдатели и защитници в сферата на наркополитиката вероятно ще продължат да дебатират съдържанието и въздействието на тази реч през следващите месеци, добре е да разгледаме и втората причина за скептицизъм. Тя се базира не на американската наркополитика като цяло, а на досието на настоящата президентска администрация в частност. Не един наблюдател е отбелязал факта, че президентството на Обама се характеризира със способността да защитава статуквото, докато изглежда, че прави реформи.

Като се започне от незаконното задържане на заподозрени „терористи“ в Гуантанамо и на други места, премине се през скандала с незаконното подслушване и ползването на дрони и се стигне до реформата на Уол Стрийт, Президентът и неговата администрация, имат дълга история в използването на обещания за промени, които отвличат вниманието на публиката от спорни закони и преграждат пътя на смислените реформи в тях. Като вземем предвид 100 годишната традиция на САЩ в използването на контрола върху дрогите като база за постигане на своите собствени международни икономически и военни интереси, то смятам за съвсем резонен нашия скептицизъм към мнението, че „доктрината Браунфийлд“ е истинската „change we can believe in“.*

 

*”Промяна, в която да повярваме” – слоганът на кандидат-президентската кампания на Барак Обама през 2008г.

 

Източник: Блога на Университета на Есекс

Превод “Движение Промена”

1 коментар относно “В нарушение: Дроги, контрол и нарушаване на лошите закони по добър начин”

 1. Суека е написал:

  Г-жо Венета първо се образовайте по темата с канабиса(конопа) и индустриалният и този за медицински цели и тогава пак лицемерно се възмущавайте от каузата ни ! Държавата и продава наркотици чрез дилърите които те контролират а и после ЛИЦЕМЕРНО излизат заедно с полиция по ТВ-тата и се правят на спасители на нацията … няма такова ДЕБЕЛООЧИЕ ! Първо трябва един индивид да се образова и то не от МАСС МЕДИИТЕ и после да решава какво да прави с живота си ! Иначе сте права за едно нещо деца(подрастващи) не трябва да употребяват не само канабис , но и цигари и алкохол ама това е друга тема докато не стигнат определена възраст и вече мога да решават сами за себе си ! Видя се през сухият режим в САЩ ,че с ЗАБРАНИ на това и онова нещата ще стават още по-зле . Неможе заради 1 растение да тикат хора по затворите . Когато един индивид “си вреди” чрез използване на канабис примерно ,това не е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ако с действията си не засяга и не пречи на останалите индивиди от обществото . Няма такъв смях как се тълкуват законите в БЪЛГАРИЯ … пълен СМЯХ ! Желая ви светло и осведомено бъдеще г-жо ! :)

Остави коментар

 
Free counter and web stats