Политици и звезди се обявиха срещу провалената 40 годишна война срещу наркотиците. САЩ им казват, че грешат.

С искане да се декриминализира употребата и притежанието на наркотици група знаменитости, сред които Стинг, Джуди Денч, както и бивши британски политици изпратиха писмо до премиера Дейвид Камерън, пише “Дейли мейл”.

grass-photo-matrix31

Изображение от филма "Grass - The history of marijuana" на Ron Mann, което показва стена-мозайка от снимките на млади хора, арестувани за притежание на марихуана в САЩ.

Авторите на писмото настояват за бърза и прозрачна ревизия на сегашните закони и ако тя покаже, че те са се провалили, да бъде последвана от “незабавна декриминализация”.

Според тях трябва да се промени начинът, по който се третират хора, които имат проблеми с пристрастяването. Борбата с наркотиците не е успяла да предотврати употребата им, а по-скоро да напълни затворите, което струва милиони на данъкоплатците.

Стинг казва, че създаването на криминални досиета на млади хора заради притежание на наркотици не постига особени цели. Той смята, че е време да се потърсят “по-разчупени начини” за справяне с дрогата.

Само през последната година близо 80 хиляди души във Великобритания са били обвинени или предупредени заради притежание на наркотици. По-голямата част от тях са били млади хора – чернокожи или бедни, се казва още в общото изявление на групата.

Според авторите на писмото сегашната система, при която наказателният закон засяга личната употреба и притежание на наркотици, се е провалила в целите си.

Писмото се появява успоредно с глобална кампания, която призовава за експерименти с “легалната регулация” на наркотиците, допълва “Дейли мейл”. На 2 юни тази година в Ню Йорк Световната комисия по политиката спрямо наркотиците издаде доклад, подписан от бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан и бившите президенти на Колумбия, Мексико, Бразилия и Швейцария. В него се призовава употребата на наркотици да бъде декриминализирана, както и правителствата да направят опит да регулират продажбата на канабис, за да намалят силата на организираната престъпност.

Световната война срещу наркотиците се е “провалила”, твърдят политици и бивши световни лидери. Доклад на Световната комисия по политиката за наркотичните вещества призовава за легализирането на някои наркотици и за декриминализирането на употребата на наркотици.

Сред поддръжниците на тази идея са хора като бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан, бившите лидери на Мексико, Колумбия и Бразилия, както и световноизвестният милиардер и предприемач сър Ричард Брансън (и Джордж Сорос, който дари 1 милион долара за легализация на марихуаната б.р.).

Комисията прелива от известни политици от близкото минало

prohibitionОсвен бившия президент на Мексико Ернесто Зедильо, бившия бразилски президент Фернандо Енрике Кардосо и бившия колумбийски президент Сесар Гавирия, 19-членната комисия включва бившия председател на щатския федерален резерв Пол Волкър и настоящия премиер на Гърция Георгиос Папандреу.

Наравно с тях в нея участват и изявените латиноамерикански писатели Карлос Фуентес и Марио Варгас Льоса, бившият Върховен представител на ЕС за общата външна политика Хавиер Солана и бившият държавен секретар на САЩ Джордж Шулц.

Докладът твърди, че политиката срещу наркотиците се е провалила, тъй като е станала причина за организирана престъпност, струваща милиони долари на данъкоплатците – и причинила милиони смъртни случаи. Според данни от ООН, употребата на опиати в големите градове по целия свят се е повишила с 35% в периода от 1998 до 2008 г., на кокаин – с 27%, а на канабис – с 8.5%.

Авторите на доклада критикуват правителствата, които твърдят, че войната срещу дрогата в настоящия си вид е ефективна: “Политическите лидери и публичните фигури трябва да имат куража да признаят публично това, в което много от тях изричат зад закрити врати – съществуват неопровержими доказателства, че репресивните стратегии няма да решат проблема с наркотиците и че войната срещу дрогата не е спечелена – и няма как да бъде спечелена по този начин”.

Констатацията: криминализирането не спира разпространението на дрога

Вместо да наказват потребителите на такива вещества, които според доклада “не вредят на други хора”, Комисията заявява, че правителствата трябва да ограничат криминализацията на употребата на наркотични вещества и да започнат да експериментират със законови модели, които да ограничават действията на организираните криминални групировки – и да предлагат специални здравни услуги за пристрастените към дрогата.

Тя призовава за политика, базирана на емпирично доказани модели, намаляващи престъпността – и насърчаващи икономическото и социално развитие.

Комисията е особено критична към САЩ и твърди, че държавата трябва да изостави подхода си за “борба с престъпността” в политиката си за наркотичните вещества и да възприеме стратегии, които акцентират върху здравните грижи и човешките права. “Надяваме се, че САЩ поне ще започнат да обмислят алтернативите”, коментира бившият колумбийски президент Сесар Гавирия. “Не мислим, че САЩ еволюира по начини, които са съвместими с дългосрочните ни интереси”.

САЩ: “Подобни препоръки са погрешни и абсурдни”

Препоръката беше бързо отхвърлена като погрешна от администрацията на Обама и правителството на Мексико, които близо пет години си сътрудничат в борбата с престъпните групировки, в резултат на което са загинали над 38 000 души в Мексико.

“Ако направим наркотиците по-достъпни, както предлага този доклад, това ще затрудни поддържането на безопасността и здравето на обществото”, коментира Рафаел Льометр, говорител на Националната служба за политика по контрола върху наркотиците към Белия дом.

Въпреки че администрацията на Обама набляга върху подхода към “общественото здраве” в политиката по въпросите на дрогата, властите в САЩ са твърдо против легализацията.

“Легализирането на опасни наркотици би било непростима грешка, която ще доведе до по-масова употреба и по-сериозни последствия от дрогата”, твърди директорът на службата Гил Керликовски.

Мексиканският президент Фелипе Калдерон като изявен представител на консервативната партия е превърнал битката срещу наркогрупировките в централен елемент от работата на неговата администрация. Въпреки че все повечето смъртни случаи внасят смут в Мексико, Калдерон няма намерение да се откаже преди изтичането на 6-годишния му мандат догодина.

Проучване по въпросите на сигурността показа, че обществената съпротива срещу легализацията на дрогата в Мексико е голяма. Американските власти подкрепят мексиканската политика чрез снабдяване на органите на властта с апаратура и въоръжение, обучение и официална подкрепа от Обама.

За последните 40 години политиката за борба с дрогата така и не е дала резултат

“САЩ трябва да открият дебата по този въпрос,” казва бившият колумбийски президент Сесар Гавирия, член на Комисията. “Когато 40 години реализираш политика, която не води до никакви резултати, идва време за промяна”.

Трима от латиноамериканските автори на доклада – Гавирия и бившите президенти на Мексико – Ернесто Зедильо и на Бразилия – Фернандо Енрике Кардосо, отправиха подобни препоръки още преди две години. Техните възгледи обаче така и не успяха да променят репресивния подход, който доминира в световната политика за борба с наркотиците.

Гавирия коментира, че вижда знаци за промяна в публичните настроения от миналата година, когато калифорнийците гласуваха в референдум по закон, който щеше да узакони притежанието на малки количества марихуана. Въпреки че законът се провали, “хората постепенно променят мнението си”, казва той.

Според новия доклад световният подход към ограничаване на дрогата, възприет преди 50 години с гласуването на “Единна конвенция по упойващите вещества” от ООН, не е успял да ограничи употребата на наркотици.

Големият въпрос: дали “десетки милиони хора” наистина са престъпници

Групата цитира изследане на ООН, според което 250 милиона души по света използват незаконни наркотици, като заключението е, че “не можем просто да се отнасяме с всички като с престъпници”.

Пристрастените към наркотици се нуждаят от повече възможности за лечение, заявява докладът. Арестите и хвърлянето в затвора на “десетки милиони” производители на дрога, доставчици и улични дилъри просто не отговаря на икономическите условия, които въвличат много хора в търговията с дрога.

Оценката от проекта цитира проучвания на много нации, като сред тях например са Португалия и Австралия, които са установили, че декриминализацията на употребата и притежанието на наркотици не води до значително нарастване на тяхната употреба.

Източник: WebCafe.bg

Тагове: , , , ,

Остави коментар

 
Free counter and web stats